До нової коаліції можуть долучитись група Єремеєва та «Опоблок» – експерт

Читать на русском
Віктор Таранполітичний експерт

Після Ляшка коаліцію можуть залишити «Батьківщина» та «Самопоміч», що в результаті призведе до утворення нового формату коаліції.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Центру політичних студій та аналітики, співзасновник громадського руху «ЧЕСНО» Віктор Таран, аналізуючи інформацію про те, що лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко заявив про вихід фракції з парламентської коаліції.

«Наближаються місцеві вибори, тому потрібно робити політичні заяви та кроки, які підвищуватимуть рейтинг політичної сили. Якщо проаналізувати дії «РПЛ» за останні дні, то всі вони були спрямовані саме на це. Вчорашні акції в сесійній залі, блокування трибуни, мегафон – все орієнтовано на зовнішнього глядача та візуальний ефект», – розповідає політолог.

За словами експерта, Ляшко зараз працює на протестний електорат і розпочинає кампанію до місцевих рад.

Олег ЛяшкоГолова "Радикальної партії Олега Ляшка"
Ляшко пообіцяв, що фракція "Радикальної партії" не буде виходити з коаліціїСказано 25 липня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Радикали» розуміють, що вони не мають контролю за ключовими міністерствами, хоча раніше Ляшко заявив і про посаду в Міністерстві екології, і про бажання бути в бюджетному комітеті. Бажань багато, але кадрових пропозицій немає. Ляшко не повя'заний з владою, в нього не залишилося інтересів та керівників, які могли би їх лобіювати, тому стратегічно, з точки зору партії, рішення про вихід з коаліції вірне й, можливо, він на цьому набере певні електоральні бали. З точки зору інтересів держави – це повторення 2005 року», – розмірковує Віктор Таран.

На його думку, вихід Ляшка може бути лише першим кроком. Далі коаліцію можуть залишити «Батьківщина» та «Самопоміч». В такому разі, можливо, ми матимемо новий формат коаліції, до якої увійдуть «БПП», «НФ», депутати з груп Єремеєва, Хомутинніка й навіть з «Опоблоку», – аналізує Таран.

Олег ЛяшкоГолова "Радикальної партії Олега Ляшка"
Ляшко запевнив, що іншої коаліції не будеСказано 13 травня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Експерт зазначив, що де-факто коаліції вже немає, і не стало її після голосування за зміни до Конституції. Питання в тому, чи переформатується вона де-юре.

Як відомо, вчора нардепи від «Радикальної партії» заблокували трибуну парламенту, протестуючи проти змін до Конституції.

Також стало відомо, що представник «Радикальної партії» Валерій Вощевський відмовляється від посади віце-прем'єра в уряді Яценюка.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: