Пенсійний стаж: пенсії для жебраків чи боротьба з привілейованими пенсіонерами? Експерти

Читать на русском
Володимир Щербінаексперт з пенсійного забезпечення

Система народного контролю «Слово і Діло» вирішила дізнатись думку фахівців щодо рішення Кабміну про збільшення на 5 років страхового стажу для виходу на пенсію.

Голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець переконаний, що у зв'язку з цим рішенням втрачатиметься і трудовий, і пенсійний стаж.

«В умовах кризи економіки, втрати мільйонів робочих місць за останні півтора року цього не варто було робити. Багато хто буде мати проблеми при нарахуванні пенсій. Збільшується не лише страховий, але й трудовий стаж. Паралельно з цим є спроби погіршити трудовий кодекс», – пояснює Волинець.

Спеціалісти поділилися міркуваннями щодо інформації про те, що Кабмін вирішив збільшити на 5 років страховий стаж для виходу на пенсію.

Експерт «Реанімаційного пакету реформ» у сфері пенсійного забезпечення Павло Кухта

«В Україні проблемою пенсійної системи є дуже велика кількість привілейованих категорій. Тому це рішення є логічним в тому сенсі, що створює рівні умови для всіх громадян. Привілейованих категорій не має бути взагалі. Ситуація з пенсійним віком дійсно складна. Ми спостерігаємо старіння нації. Кількість людей похилого віку збільшується відносно кількості людей, які працюють. Відповідно, в певний момент ця пенсійна система збанкрутує», – розповідає експерт.

На його думку, єдиним виходом є збільшення пенсійного віку, але це рішення має бути поступовим. Від привілейованих категорій пенсіонерів Україна має відходити.

Спеціалісти поділилися міркуваннями щодо інформації про те, що Кабмін вирішив збільшити на 5 років страховий стаж для виходу на пенсію.

Експерт «Реанімаційного пакету реформ» з питань пенсійного забезпечення Володимир Щербина

«Це рішення, можливо, не стільки направлене на те, щоб наповнити Бюджет, а більшою мірою, щоб зменшити виплати з Пенсійного фонду. В будь-якому разі, це не спосіб реформування пенсійної системи. Так, солідарна пенсія не потрібна, але, щоб вирішити цю проблему, краще звернути увагу на податки та зменшити їх для людей, аніж збільшувати страховий стаж. Це не рішення для простих людей», – переконаний Володимир Щербина.

Нагадаємо, 29 квітня 2015 року міністр соціальної політики України Павло Розенко на засіданні Кабінету міністрів України презентував розроблену урядом нову модель системи пенсійного забезпечення. За словами міністра, з 1 січня 2016 року буде скасовано всі VIP-пенсії, а з 1 січня 2017 року стартує механізм накопичувальної пенсійної системи.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: