У полоні другого туру, або Що там у Кличка?

Читать на русском
Віталію Кличку не позаздриш: у середині серпня всі потенційні кандидати в мери Києва, очевидно, вибухнуть нищівною критикою на адресу команди Кличка. А критикувати є за що.

Одним з позитивних змін у новому законі про місцеві вибори є запровадження двотурових виборів мерів у міста із населенням понад 90 тисяч жителів. Звичайно, особлива інтрига із виборами нових очільників міст очікується у столиці та містах-мільйонниках. У Києві, де не так давно – в травні 2014 року – обрали мера і новий склад Київради, нинішні вибори будуть найбільш інтригуючими.

Джерела в Адміністрації Президента подейкують, що затримка із підписанням закону про місцеві вибори пов’язана саме із позицією Віталія Кличка та його команди щодо підтримки його кандидатури на майбутніх виборах мера столиці пропрезидентською командою. Ситуація непроста: частина народних депутатів від партії Кличка «УДАР», які потрапили до Верховної Ради 8-го скликання по спискам «Блоку Петра Порошенка», в своїх голосуваннях все більше орієнтуються на позицію впливового «ударівця», заступника глави Адміністрації Президента Віталія Ковальчука. Саме ця частина нардепів підтримали голосування за відставку свого соратника Валентина Наливайченка з посади голови СБУ після того, як у нього виник особистий конфлікт із Президентом. Ще одна причина «похолодшання» стосунків між «УДАРом» та «БПП» – скандал навколо виступу опального бізнесмена Дмитра Фірташа під час судового засідання у Відні, де він викрив команди Віталія Кличка та Петра Порошенка у непублічних політичних домовленостях весною 2014 року. Саме такі домовленості, за словами пана Фірташа, дозволили Петру Порошенку без особливих зусиль обратися на посаду Президента, а Віталію Кличку – стати лідером у мерських перегонах у Києві. Як не намагалися Президент і мер столиці спростувати цю інформацію, виходило в них, відверто кажучи, непереконливо.

Відсутність потужної партійної структури та поступове розчинення у пропрезидентській команді зіграли злий жарт із «УДАРом»: з часом статус «молодшого партнера» дозволив лідеру фракції «БПП» ставити відверті політичні умови своїм соратникам – або Кличко і його команда працюють у фарватері пропрезидентської сили, або «БПП» може висунути і свого кандидата на мера столиці. Не роблячи гучних заяв, у таборі пропрезидентської політичної сили натякнули: таким «сильним» кандидатом може стати нинішній спікер Володимир Гройсман.

Проведення двотурових виборів мера столиці нічого доброго нинішньому очільнику міста не обіцяє. За попередніми даними внутрішньої соціології, які вже активно поширюються в експертному співтоваристві, пан Кличко швидше за все програє мерські вибори будь-якому із кандидатів, який вийде з ним на політичну дуель у другому турі. «Беруть участь кілька десятків кандидатів, і перемога не очевидна. Якщо переможець, грубо кажучи, набере 35%, а наступний за ним набирає 32%, то той, хто зайняв друге місце, може легко перемогти, тим паче, якщо це діючий одіозний мер, як у випадку з Віталієм Кличком. Він за соціологією виграє перший тур - і все, він на цьому зупиняється. У другому турі він програє всім своїм конкурентам, будь-кому. Ставили різні пари - і Борислава Березу (нинішній нардеп, позафракційний) ставили, і Сергія Гусовського (ймовірний кандидат від партії «Самопоміч») ставили - він усім програє з таким розкладом», - розповів про ймовірні передвиборчі тенденції політтехнолог Тарас Березовець.

Прогнози експертів небезпідставні: соціологи вже підтверджують тенденції щодо запеклої виборчої кампанії у столиці. Зокрема, згідно із даними оприлюднених результатів опитувань Інституту аналізу і прогнозування та Українського інституту соціальних досліджень ім. Яременка, єдиного фаворита на виборах мера столиці в першому турі не спостерігається. Натомість, у другому турі шанси на перемогу кандидата, який вийде у парі з Віталіє Кличком, є приблизно рівними. Серед ймовірних супротивників колишнього боксера соціологи називають кандидатуру від «Батьківщини» Володимира Бондаренка, кандидата від «Свободи», нардепа Юрія Левченка, та ймовірного самовисуванця Бориславу Березу.

Схоже на те, що у команді пана Кличка нарешті наважилися здійснити самостійний політичний маневр. Про це свідчать яскраві та ззовні безстрашні заяви Віталія Кличка про його спроможність перемогти будь-якого конкурента «і в другому, і в третьому турі виборів». «У суспільстві зараз нав’язується думка, що другий тур для Кличка буде програшним. Я готовий на два, на три тури. Адже виконую свою роботу чесно і з гідністю. На жаль, ми знову повертаємося до найгірших речей в українській політиці – маніпуляцій та бруду. Знову з’являються замовні рейтинги, листівки з брехливою брудною інформацією та інше», – зазначив пан Кличко під час під час одного зі своїх виступів. Переконані у своїх лідерських позицій й команда київських «ударівців», які спільно із президентською «Солідарністю» утворили найбільшу фракцію у Київраді (77 депутатів).

Допомогти вдруге здобути посаду мера Віталію Кличку можуть домовленості із новими політичними партнерами. Лідер фракції «БПП» Юрій Луценко прозоро натякнув на те, що команда столичного мера активно веде перемовини із лідером «Самопомочі» Андрієм Садовим. Предмет політичних торгів простий: Кличко не заважає Садовому балотуватись і отримати впевнену перемогу у Львові, натомість «Самопоміч», яка має значну підтримку серед киян, не висуває свого кандидата у столиці.

Найбільше проблем для свого передвиборчого рейтингу пану Кличку принесуть відсутність реальних результатів реформ після року його діяльності на посаді мера столиці. Жодна із системних проблем міста не вирішена: не побудовані нові парковки, не вирішені проблеми із свавіллям забудовників, не проводиться ремонт доріг, активно розкрадаються гроші на утеплення житлових будинків, не вирішеною на системному рівні залишається проблема із МАФами, не покращується стан справ у муніципальному транспорті, надповільними темпами вирішуються проблеми теплозбереження тощо. Згідно із даними моніторингу обіцянок мера системою народного контролю «Слово і Діло», кожна п’ята обіцянка пана Кличка – не виконана. Цікаво й те, що до кінця 2015 року столичний градоначальник планує виконати 100 нових обіцянок. В цілому, за оцінками експертів, останній рік на посаді мера Києва для Віталія Кличка був провальним, а його рейтинги наразі тримаються лише за рахунок відсутності потужної роботи конкурентів по передвиборчих перегонах.

Очікувати чергової битви за Київ залишилося недовго: всередині серпня усі потенційні претенденти на мера столиці розпочнуть активну передвиборчу боротьбу. Тож нинішньому очільнику столиці не позаздриш, адже кожен його суперник не уникатиме нищівної критики на адресу команди Кличка. А критикувати є за що.

Олександр Радчук, спеціально для «Слово і Діло»

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: