Експерт: дублюючі соціальні держструктури «з'їдають» від 5 до 7 млрд грн щорічно

Читать на русском
Голова Громадської ради Фонду соціального страхування України впевнений, що затягування з ліквідацією Фонду нещасних випадків та Фонду тимчасової втрати працездатності – справа рук чиновників-корупціонерів.

Зволікання з ліквідацією фондів нещасних випадків і тимчасової втрати працездатності, на зміну яким, відповідно до закону, має прийти єдиний Фонд соціального страхування України, щорічно призводять до багатомільярдних збитків, пов'язаних із нецільовим використанням коштів.

Про це «Слову і Ділу» розповів голова Громадської ради Фонду соціального страхування України Сергій Павленко.

«Річний бюджет Фонду нещасних випадків у минулому році становив 7,8 млрд грн, бюджет Фонду тимчасової втрати працездатності до минулого року був 9,6 млрд, минулого року – 14,6 млрд. Виходячи з того, що фонд заробітної плати збільшується, а відрахування йдуть згідно процентному співвідношенню фонду зарплати, ніби фонд заробітної плати не збільшився в останній рік, ми припускаємо... що бюджет двох фондів соціального страхування – близько 20 млрд грн.», – наводить розрахунки Павленко, уточнюючи, що він не може назвати точну цифру через плутанину, викликану окупацією Криму і війною на Донбасі.

«Відповідно держава, на наш погляд – я маю на увазі висновки громадської експертизи – втрачає близько 30% за рахунок тіньових схем. Можете собі уявити, що близько 5-7 млрд просто виводяться з Фонду щорічно», – припустив експерт.

Павленко також наводить найбільш кричущі випадки нецільового використання коштів, серед яких – пов'язані з окупацією Криму: безпосередньо перед російською анексією держава виділила безпрецедентну суму на оздоровлення українців – переважно у здравницях Криму.

«Позаторік правлінням Фонду тимчасової втрати працездатності було прийняте рішення виділити на курортно-санаторне оздоровлення 1,7 млрд грн. Це був за 20 років перший такий випадок, коли подібні гроші в подібному обсязі були виділені. Тобто, практично кожен п'ятий працюючий житель України міг дозволити собі провести профілактичне оздоровлення. Не всі ці кошти були призначені Криму, тому що є ряд оздоровниць, які знаходяться й на території Західної України... тому 1,2 млрд грн були проплачені 83-м медичним профілактичним закладам на території Криму. Гроші були виведені в повному обсязі в той період, коли Крим, на жаль, уже був окупований», – констатував Павленко.

За його словами, Громадська рада Фонду соцстрахування зверталася з цим питанням до правоохоронних органів, проте ніякого відгуку по цій справі поки не отримала. Так само мовчать і в Мінсоцполітики, і в профільному комітеті Верховної Ради. «На наш погляд, це саботаж, узгоджений між Кабінетом міністрів і, на жаль, виконавчими органами профільного Міністерства соціальної політики», – припустив експерт. Однак, за його словами, в Раді все ж є ряд депутатів, готових найближчим часом озвучити дану проблему з парламентської трибуни, щоб не дати її «зам'яти» у профільному комітеті.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: