Дещиця: за стіл переговорів по Донбасу має сісти весь Євросоюз

Читать на русском
Екс-очільник МЗС України Андрій Дещиця вважає, що ефективним форматом мирних переговорів на Донбасі може бути лише так званий женевський формат, коли за круглий стіл сяде увесь ЄС.

Колишній виконувач обов'язків міністра закордонних справ України, а нині – посол України в Польщі Андрій Дещиця вважає, що для того, щоб переговори по встановленню миру на Донбасі були справді ефективними, потрібно, щоб учасником перемовин були не лише країни-члени «нормандської четвірки», а весь Євросоюз як одне ціле.

Формат «нормандської четвірки» дозволяє Росії маніпулювати окремими державами через їхніх лідерів – таке переконання дипломат висловив в інтерв'ю «Радіо Свобода», передає «Слово і Діло».

«Я вважаю, що найбільш дієвим буде женевський формат, де бере участь увесь Європейський союз, в одній особі. Це дуже сильний партнер з твердими позиціями. А якщо там присутні якісь країни з Європейського Союзу, тоді вже можна маніпулювати, використовувати розбіжності між ними, грати з ними, тоді їхні позиції не такі тверді», – зазначив Дещиця.

На його думку, у випадку якщо один формат переговорів себе не виправдовує – треба переходитидо іншого, аж до тих пір, доки не буде знайдене рішення проблеми.

Нагадаємо, як зазначив сьогодні в коментарі «Слову і Ділу» військовий експерт Олександр Федута, однією з основних проблем мирних переговорів по Донбасу є неврегульованість статусу представників сторін.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: