Дефолт, війна і трибунал: головні теги п'ятниці

Читать на русском

«Паніка в Кремлі». Найчастіше саме цей меседж міститься в останніх статтях і повідомленнях на тему сьогоднішніх роковин катастрофи малазійського Боїнга під Торезом (Донецька область). І підстав для такої паніки та її ознак більш ніж достатньо. Але дуже неспокійно цього дня і в Україні: ні мало ні багато особисто Президент анонсував війну, а різні «достовірні джерела» попереджають про справжнісінький дефолт. Хто кого лякає і навіщо?

# Трибунал

З Голландії відбуваються витоки інформації з офіційної доповіді про розслідування катастрофи, в Австралії публікують невідоме досі відео перших хвилин після катастрофи з місця трагедії. А за кілька днів до цього Малайзія внесла до Радбезу ООН проект резолюції про створення міжнародного трибуналу з розслідування причин трагедії. Статут цього трибуналу вже узгоджено, а голосування з цього питання намічено на наступний вівторок, 21 липня.

Все це настільки сильно лякає Москву, що її представники вже не обмежуються лише заявами про те, що Росія накладе вето на резолюцію в Радбезі ООН. Особисто президент Володимир Путін в неприпустимому тоні спілкується з прем'єр-міністром Нідерландів, звинувачуючи його країну у «вкиданнях політизованого характеру» (нагадаємо, в катастрофі загинуло 192 громадянина Голландії).

Однак інформаційну війну на тему того, хто ж збив цивільний літак, Росія фактично програла. Боти і тролі на зарплаті Кремля і навіть офіційні особи продукують вже такі версії, що краще б нічого не писали. Ось, наприклад, що пише на тему потоку безглуздих теорій відомий російський блогер Ілля Вайцман: «Розкажіть про Су-25, про «український БУК», про МіГ-29 розміром у три футбольних поля (а Boeing-777 – в 3 кілометра завдовжки) і про «українського льотчика», який криком «Героям слава!» не тільки розігнав свій штурмовик в півтора рази вище паспортних ТТХ, а й зумів застосувати невідому зброю. Про неймовірний маневр, яким ракета повітря-повітря (що атакувала ззаду на тепло двигунів) зуміла викрутитися й вдарити спереду (вирісши при цьому маневрі в 10 разів проти Р-60, якими озброєні Су-25, але це вже дрібниці) – також я б почитав».

Величезної поваги і уваги заслуговує праця етнічного і вродженого росіянина Іггі (Гната) Останіна. Німецьке видання DW пише про те, як цей молодий чоловік за допомогою Google, Instagram і YouTube встановив і довів не тільки російське походження злощасного «БУКа», з якого рівно рік тому було збито пасажирський лайнер, але й наявність російських військ на сході України. І це він ще не моніторив російську соцмережу ВКонтакті, де «браві» служаки російської армії самі зливали докази військових злочинів проти України.

# Війна

Отже, напередодні Президент України особисто анонсував війну, без натяків: «У мене є інформація з джерел розвідки, що вторгнення буде», – цитує Петра Порошенка «Слово і Діло». Правда, заявив він про це чомусь в інтерв'ю американському новинному каналу CNN, а, наприклад, не у Верховній Раді, де він вчора емоційно продавлював голосування за майбутні зміни до Конституції, деякі положення з яких продиктовані Заходом. Адже раніше його команда таврувала всіх, хто намагався попередити про небезпеку повномасштабної війни, називаючи їх то панікерами, то «#всепропало» і «#насзливають», а то й «агентами Кремля».

Відомий дипломат та експерт Богдан Яременко висловив здивування такою заявою Президента. Ось як він прокоментував його «Слову і Ділу»: «Тільки вчора під його (Президента – Ред.) тиском почався процес внесення змін до Конституції відповідно до положень т. зв. Мінських домовленостей. Виходить, що Порошенко розписався в тому, що всі його дії, спрямовані на встановлення миру – неефективні». Інші спостерігачі вважають також, що загроза війни – відмінний привід закрутити гайки. Ну, по-перше, приструнити тих членів коаліції, які не підтримали його вчора в парламенті – а таких набралося аж 93 людини! А по-друге, гасло «Батьківщина в небезпеці!» допоможе робити вкрай непопулярні кроки в економіці та фінансовій сфері.

# Дефолт

Напередодні з'явилися тривожні чутки про підготовлений на п'ятницю дефолт. Нібито курс відпустять і він різко впаде до рівня 45 або навіть 60 гривень за американський долар. Не бажаючи бути кликушами, поставимо під сумнів ці прогнози, адже в жодному солідному виданні жоден авторитетний експерт або чиновник цього не підтвердив. Однак не варто забувати, що і перед дефолтом в Росії 1998 року особисто президент РФ Борис Єльцин заявляв, що він неможливий, і напередодні обвалу гривні 2008 року президент Ющенко і прем'єр Тимошенко як могли заспокоювали український народ.

У зливі, який з'явився в мережі, фігурують фото листування за допомогою гаджетів деяких людей, один з яких, нібито, народний депутат від «БПП» і колишній журналіст Сергій Лещенко. Посилання в листуванні робиться на заступника голови Ради НБУ Юрія Полунєєва. Співрозмовники обговорюють у що б вигідніше вкласти гривневі капітали, щоб врятувати від знецінення, і сходяться на тому, що найкраще – в північноамериканську валюту. Подібні чутки, втім, вкрай вигідні тим, хто хоче посіяти паніку і розгойдати ситуацію, спровокувавши чергове падіння гривні винятково підвищеним попитом. Однак той же Сергій Лещенко ще в травні на своїй сторінці у Фейсбуці анонсував можливий дефолт і навіть наводив у доказ фото підготовленого Кабміном законопроекту. Тож дефолту, схоже, все-таки бути, питання лише в тому, коли і в яких масштабах. Та і нині ще не вечір (12:00, п’ятниця, 17.07.2015)

Отже, станом на полудень п'ятниці, 17 липня, ані війну Україні не оголосили, ані долари з обмінників не зникли (хоча «американець» і подорожчав трохи за останні кілька днів). Однак можна з упевненістю стверджувати: літо буде спекотним і гра на нервах усіх – від простих людей до вершителів їхніх доль – буде тільки посилюватися.

Борис Бобров, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: