Верховна Рада ухвалила зміни до Конституції України

Читать на русском
ВРУ прийняла законопроект Президента України Петра Порошенка про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади.

Верховна Рада ухвалила передачу законопроекту Президента України Петра Порошенка про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади на розгляд Конституційного суду, передає «Слово і Діло».

За відповідний проект закону проголосувало 288 народних депутатів. 55 народних обранців проголосували проти, 10 – утримались і 19 – не голосували.

«Вперше в історії України і Глава держави, і уряд добровільно поступаються великим обсягом повноважень», – заявив Президент України з трибуни Верховної Ради.

Президент уточнив, що «децентралізації немає місця в сферах оборони, зовнішньої політики, національної безпеки, контролю за дотриманням громадянських прав».

Також Порошенко прокоментував поширену ЗМІ інформацію про те, що в проект закону внесений «особливий статус Донбасу».

«Особливого статусу в проекті немає. Проект тільки припускає можливість специфічного порядку здійснення місцевого самоврядування в окремих адміністративно-територіальних одиницях Донецької та Луганської областей, що визначається окремим законом. Хочу нагадати, що Рада двічі приймала цей закон – минулого і цього скликань», – заявив Президент.

Крім Петра Порошенка, цю інформацію прокоментував глава парламентської фракції «БПП» Юрій Луценко.

«У Конституції України немає особливого статусу. Особливий статус – це окремий закон, прийнятий раніше Радою, що діє 3 роки, і він буде виконаний тільки за 9 умов: здати зброю, дозволити провести вибори за українськими законами і т. д.», – зазначив глава фракції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: