Як працюють ваші мери? Дайджест обіцянок міських голів за 8-14.07

Читать на русском

Минулий тиждень став багатим на події, що були пов'язані з діяльністю мерів низки українських міст. Чого лише варті події у Полтаві з бійкою Капліна і Мамая, депутатський «серіал» щодо імпічменту Одарича в Черкасах і нова «дружба партіями» між мером Одеси Геннадієм Трухановим та міським головою Львова Андрієм Садовим.

Про все це, а головне – про нові обіцянки й декларації очільників українських обласних центрів і не тільки, далі.

У четвер, 10 липня, міський голова Полтави Олександр Мамай та народний депутат від фракції «Блоку Петра Порошенка» Сергій Каплін, який нещодавно відзначився створенням нової політичної сили, побилися перед сесією міської ради. Подія сталася саме в той день, коли місцеві депутати збирались голосувати питання тарифів на громадський транспорт. Однак заплановане голосування так і не відбулось, оскільки спочатку між депутатом і мером, а потім і за участі депутатів міської ради та активістів, що прийшли підтримати Капліна, сталася бійка. Міський голова спочатку зачинився у власному кабінеті, а згодом намагався покинути приміщення міської ради на службовому автомобілі. Проте й тут активісти стали на заваді очільнику Полтави. В результаті постраждав депутат полтавської міської ради Олександр Шамота, якого нібито було травмовано в ході спроби виїзду автомобіля Мамая з території внутрішнього двору міської ради.

Наступного ж дня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив на власному Facebook про те, що як факт ДТП, так і дії народного депутата Сергія Капліна у міській раді має розслідувати Генеральна прокуратура. «Те, що сталося в Полтаві – соромно і неприпустимо. Якщо це стане прецедентом для інших населених пунктів, ми можемо отримати не місцеві вибори, а криваві розбірки хамів», – відзначив міністр. Хоча й додав, що за рівнем одіозності Мамай і Каплін – персони одного рангу.

Не менш гаряче було і в Харкові, де депутати міської ради з третьої спроби таки підтримали постанову ВРУ і визнали Росію державою-агресором. І хоча в ході обговорення двоє депутатів виступили проти ухвалення відповідного рішення, а під час голосування четверо натиснули кнопку «проти», мотивуючи своє рішення тим, що воно виходить за межі компетенції органу місцевого самоврядування, все ж 69 депутатів проголосували «за».

Схожа епопея, але цього разу щодо імпічменту міському голові, триває і в Черкасах. Хоча як і у випадку з Харковом, фіналом черкаської історії наразі стало рішення депутатів зняти з порядку денного питання про дострокове припинення повноважень міського голови Сергія Одарича. За таке рішення проголосувало 37 депутатів, 1 утримався, а 7 депутатів із «промерської» «Партії вільних демократів» взагалі не голосували.

У той час, як у Черкасах депутати розмірковують, як позбутися чинного мера, міські голови Одеси Геннадій Труханов та Львова – Андрій Садовий збагнули: гуртом і батька легше бити, не те, що вибори вигравати. І хоча поки про офіційну співпрацю не йдеться, взаємними реверансами очільники Одеси і Львова вже обмінюються. За інформацією одеських журналістів, наразі здійснюються спроби партії львівського міського голови контролювати одеський муніципальний департамент безпеки. Адже нібито саме активісти партії Садового займаються формуванням силових структур одеської мерії. Мова йде про таке собі формування «Спецзагін «Одеса», командування яким здійснює активіст партії Садового Руслан Форостяк.

У свою чергу, Одеса, а точніше її окремі представники, отримають найближчим часом від Львова замовлення на освоєння бюджетних коштів. Як передає видання «Південний Кур'єр. Одеса», служба автомобільних доріг Львівської області підписала угоду на ремонт доріг на суму 156,57 млн грн, більшість підрядів якої отримало таке собі ТОВ «Автомагістраль-Південь», засновниками якого є мешканці Одеської області Валерій Коротков і Олег Наліван. Невідомо, це просто збіг, чи дійсно обмін люб'язностями між мером Одеси і Львова, але факт залишається фактом.

А поки журналісти завмерли в передчутті розгортання подальших резонансних подій в ключі місцевих виборів, самі очільники обласних центрів уже де-факто ведуть активну виборчу кампанію, декларуючи все нові й нові обіцянки. Так, найбільш «багатообіцяючими» мерами за останні 7 днів стали очільник столиці Віталій Кличко, який виголосив 5 нових власних публічних обіцянок, а також вищезгаданий мер Полтави Олександр Мамай, у якого 4 нові обіцянки.

Лідером за кількістю виконаних обіцянок став тимчасовий виконувач обов'язків градоначальника Кіровограда Іван Марковський, якому вдалося реалізувати одразу 3 власні зобов'язання, а лідером за числом провалених – мер Рівного Володимир Хомко. За підсумками моніторингу активістів «Слова і Діла», за останній час Хомку не вдалося виконати 2 своїх попередні заяви. Зокрема, Хомку так і не вдалося організувати будівництво нових тролейбусних ліній, передбачених Програмою економічного й соціального розвитку міста Рівне на 2011-2015 рр., а також відкрити обіцяний раніше новий туристичний маршрут «Рівненський пивзавод. Музей пивоваріння Рівненщини».

Зважаючи на тематичний розподіл обіцянок, найактуальнішою темою нових зобов'язань мерів перед виборцями за останні 7 днів була сфера ЖКГ. В її рамках очільники обласних центрів обіцяють проводити ремонтні роботи з ряду соціально важливих об'єктів, встановлювати безкоштовні туалети, не допускати незаконного будівництва та інше. Загальна ж кількість обіцянок мерів в сфері ЖКГ за минулий тиждень склала 23 (74,2%). Майже втричі менше міські голови наобіцяли у сфері транспорту – 6 (19,4%) та по одній обіцянці дали у сферах соціального захисту та безпеки і оборони.

З повним же переліком обіцянок мерів українських міст ви маєте можливість ознайомитись на нашому сайті www.slovoidilo.ua в розділі «Мери».

«Слово і Діло» продовжує стежити за обіцянками голів регіонів і суспільно-політичною ситуацією в них. Найближчим часом чекайте дайджест із переліком виконаних та невиконаних обіцянок українських губернаторів.

Якщо Ви побачили чи почули обіцянку будь-якого іншого політика або чиновника, про зміст якої, на Вашу думку, має дізнатися вся країна, надсилайте її нам на електронну адресу [email protected] з поміткою «Обіцянки політиків».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: