Чуприненка потрібно люструвати, а не призначати міністром екології – експерти

Читать на русском
На думку екологів та політологів, Роман Чуприненко, кандидатуру якого на посаду міністра екології прем'єр-міністр подав на розгляд Президента, має бути звільнений з уряду відповідно до закону про очищення влади.
Фото: Тетяна Тимочко

Роман Чуприненко, кандидатуру якого на посаду очільника Мінекології подав на розгляд Президента голова уряду, підпадає під закон про очищення влади.

Про це розповіла глава Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко в ході інформаційного марафону «Детоксикація міністерства», який проводять телеканал NewsOne та система народного контролю «Слово і Діло».

«В 2012-2014 роках ми знаємо, хто був міністром фінансів (Юрій Колобов – Ред.) , і ми знаємо, чиїм керівником служби міністра була ця людина (Роман Чуприненко – Ред.). Тож мені здається, що він взагалі підпадає під люстрацію, а не під призначення на посаду міністра екології. Дуже дивним є вибір Арсенія Петровича, який цю кандидатуру офіційно подав на призначення міністром», – зазначила Тимочко.

У свою чергу, екс-міністр житлово-комунального господарства в уряді Юлії Тимошенко, а нині – голова Спілки співвласників житла України Олексій Кучеренко, більш категоричний у висловлюваннях.

«Знаючи, що товариш Колобов багато чого наробив у цій країні на посаді міністра фінансів... людина, яка очолювала патронатний департамент у пана Колобова, була в курсі практично всього, що робив Колобов. І якщо Яценюку вистачає совісті лобіювати цього товариша – я відразу скажу: це не мій прем'єр, не мій уряд», – заявив Кучеренко.

Кучеренко також нагадав, що Роман Чуприненко, який зараз обіймає посаду керівника одного з департаментів Мінрегіонбуду, відповідальний за залучення китайських інвестицій у будівництво доступного житла в Україні. «Нехай покаже 7 мільярдів доларів – він же сам оголосив про це – китайських інвестицій у будівництво», – підсумував Кучеренко, відповідаючи на запитання, чи вийде з Чуприненка ефективний міністр екології.

Крім того, експерт розкритикував квотний принцип призачення міністрів, яким керується колаліція під час формування уряду. В цивілізованих країнах політичні партії висувають на посади очільників міністерств фахівців, а не менеджерів, які виконуватимуть замовлення партії, констатував екс-чиновник. «А коли займається квотою й туди сідає менеджер нікому не відомий – це найперший зразок політичної корупції, яка панує в Україні в останні роки», – вважає він.

Додамо, що, як уже писало «Слово і Діло», 13 липня прем'єр-міністр подав на розгляд Петра Порошенка кандидатуру Романа Чуприненка в якості нового міністра екології та природних ресурсів України. До цього у послужному списку чиновника значилась робота в Нацбанку часів керівництва установою Сергія Арбузова, патронажній службі міністрів фінансів Юрія Колобова, Олександра Шлапака, Наталії Яресько, а пізніше – заступником міністра будівництва та регіонального розвитку з європейської інтеграції.

Нагадаємо, 15 липня триває спільний марафон системи народного контролю «Слово і Діло» та телеканалу NewsOne «Детоксикація міністерства», присвячений кадровим питанням у Міністерстві екології та природних ресурсів України.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: