Кожна п'ята сім'я переселенців остаточно позбавлена житла – УВКБ ООН

Читать на русском
На території АТО повністю або частково зруйновані домівки кожної п'ятої сім'ї переселенців. Про це повідомили в Управлінні Верховного комісара ООН у справах біженців.

На території АТО повністю або частково зруйновані домівки кожної п'ятої сім'ї переселенців. Про це повідомили в Управлінні Верховного комісара ООН у справах біженців.

За інформацією самих переселенців, хати яких розташовані в прифронтовій зоні, руйнування їхнього майна після обстрілів такі, що самі будівлі найчастіше фактично не підлягають відновленню, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Луганське земляцтво».

«У цій ситуації переселенцям не те, що нікуди повертатися, вони позбулися речей першої необхідності: посуд, зимові речі, постільна білизна. Навіть якщо щось і вціліло, повертатися в зону АТО за цими речами немає жодного сенсу, оскільки мародерство процвітає», – говорять самі переселенці.

З цієї причини МГО «Луганське земляцтво» вважає, що питання державних компенсацій переселенцям за зруйновані будинки особливо актуальне.

Якщо влада знайде можливість грошово компенсувати переселенцям збитки за зруйноване майно, автоматично вирішаться дві великі проблеми: - люди зможуть дозволити собі купити недорогу нерухомість в Луганській та Донецькій областях на території, підконтрольній України; - з прифронтової зони виїде мирне населення, що дозволить військовим бути більш маневреними, і найголовніше – це виключить жертви серед мирних громадян.

«Луганська військово-цивільна адміністрація лобіює прийняття Києвом необхідних документів з компенсацій жителям АТО за їхні зруйновані будинки та квартири. МГО «Луганське земляцтво» цілком підтримує цю роботу. Від свого імені ми підготували клопотання до Кабміну та Адміністрації Президента. Крім того, ми закликаємо громадський сектор стати на захист мирних жителів, які щодня потерпають від війни, не маючи відповідної підтримки з боку держави», – заявив глава земляцтва Вадим Горан.

Нагадаємо, що для таких цілей (компенсацій) можуть бути використані бюджетні кошти спецфонду, які якраз і передбачені на випадок подібних катастроф і руйнувань.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: