В Кабміні передумали відкривати в зоні відчуження ЧАЕС біосферний заповідник

Читать на русском
Прем'єр-міністр пропонує реорганізувати Держагентство з управління зоною відчуження і створити державний концерн для роботи з ядерними матеріалами і радіологічний заповідник.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк пропонує ліквідувати Державне агентство з управління зоною відчуження Чорнобильської атомної електростанції, а замість нього створити відповідний державний концерн і радіологічний заповідник.

Про це з посиланням на прес-службу Кабінету міністрів повідомляє «Слово і Діло».

Прем'єр наголосив, що першим кроком на шляху до реформування управління зоною відчуження стане ліквідація Держагентства з управління зоною відчуження.

«На його місце повинен прийти державний концерн щодо роботи з ядерними матеріалами. В цей концерн повинні ввійти державні підприємства і державні компанії, які будуть працювати з ядерними матеріалами, в тому числі із відпрацьованими», – зазначив голова уряду.

При цьому, за словами Яценюка, на території Чорнобильської зони має бути створений радіологічний заповідник. Для проведення радіологічної експертизи Яценюк пропонує запросити провідних світових експертів.

«За 30 років надто багато всього змінилося. І нам потрібно зрозуміти, який стан екологічної ситуації і підтвердити його кращими світовими компаніями, щоби аналіз екологічної ситуації в чорнобильській зоні мав світове юридичне визнання... До 30-ліття Чорнобильської трагедії ми вийдемо з тим, що в нас буде нова система управління зоною. У нас фактично й зони як такої не буде – у нас буде заповідник і державний концерн, який буде займатися ядерними матеріалами», – розповів прем'єр-міністр.

Разом з тим, за попередніми планами Міністерства екології та природних ресурсів, на території 30-кілометрової зони відчуження мав би з'явитися не радіологічний, а біосферний заповідник. Принаймні, таку ідею презентував тепер уже колишній міністр екології Ігор Шевченко.

Нагадаємо, наприкінці грудня минулого року народний депутат Віталій Чепинога навіть запропонував ввести в експлуатацію 200 гектарів сільськогосподарських земель не території зони відчуження.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: