Незважаючи на війну, Україна продовжує експорт зброї

Читать на русском
Події Євромайдану і подальша антитерористична операція геть не завадили Україні продавати іншим країнам зброю і військову техніку.

Події Євромайдану і подальша антитерористична операція геть не завадили Україні продавати іншим країнам зброю і військову техніку.

Це вкотре підтвердив офіційний звіт України до Реєстру ООН зі звичайних озброєнь за 2014 рік, підготовкою та публікацією якого займається Державна служба експортного контролю України.

Про це пише незалежний військовий експерт Діана Михайлова, передає «Слово і Діло» з посиланням на «РІА Новини».

Цього року «Інформація про обсяги міжнародних передач окремих категорій озброєнь, здійснених Україною у 2014 році» з'явилася на сайті ДСЕКУ 3 липня і випередила появу аналогічної англомовної інформації на сайті ООН.

Традиційно успішним був український експорт основних бойових танків Т-72 із запасів міністерства оборони України: Ефіопія отримала 11, а Нігерія - 12 таких машин, які пройшли капітальний ремонт і передпродажну підготовку на Львівському бронетанковому ремонтному заводі. Разом з тим, в документі ДСЕКУ відсутня інформація про експорт першої партії з п'яти нових основних бойових танків «Оплот-Т» виробництва ДП «Завод ім. В. А. Малишева» до Таїланду. Можливо, це викликано тим, що вони покинули територію України в грудні 2013 року, а прибули в порт замовника Саттахип вже в лютому звітного 2014 року. Щоправда, інформації про цю поставку немає і в торішньому звіті, розміщеному на сайті ДСЕКУ.

Продовжилися поставки, хоча і скороченим в результаті вилучення техніки для потреб АТО обсягом, бойових броньованих машин за контрактом для Таїланду. Бронетранспортери були вироблені Київським бронетанковим заводом. Ще 10 машин у версії з додатковим захистом, вироблених в Харкові, пішли в Нігерію і США. Цікаво, що роком раніше нігерійці закуповували БТР-3Е. Нігерійці також отримали шість 122-мм буксируваних гаубиць Д-30 зі складів Міністерства оборони України.

Непогано показав себе й авіаційний експорт. Влітку 2014 року Міністерство оборони Хорватії набуло в додаток до капітального ремонту та модернізації семи своїх винищувачів та навчально-бойових МіГ-21біс (УМ), ремонтом яких займалося українське підприємство ДП «Одеський авіаційний завод», ще п'ять таких літаків, що зберігалися на підприємстві після відмови Ємену від їх подальшої експлуатації.

Єдиний (замість трьох, як передбачалося) винищувач МіГ-29 після ремонту на Львівському авіаремонтному заводі відбув до Республіки Чад.

Також до українського звіту включена інформація про продаж двох бойових вертольотів до Нігерії, і шести - до Білорусі. За наявною інформацією, велика частина вже готових вертольотів Мі-8МСБ-В повертається назад для Міністерства оборони та Національної гвардії України. В Білорусь вирушив і єдиний, згаданий у звіті, переносний протитанковий керований ракетний комплекс типу «Скіф», що, можливо, раніше вже поставлявся туди.

Інший найбільший контракт останніх років на суму понад 300 млн дол. зіткнувся з труднощами в результаті відокремлення Криму. «Укрспецекспорт» намагався продати Китаю два малих десантних кораблі на повітряній подушці, побудованих у Феодосії, і допомогти в складанні ще двох на верфі замовника. Хоча 21 лютого 2014 року другий МДК був переданий замовнику, подальше виконання контракту, як і розрахунок по ньому з усіма учасниками були припинені після анексії Криму Росією.

Ситуація вийшла з глухого кута після заміни контрагента - місце «Укроборонпрому» зайняло ВАТ «Рособоронекспорт», після чого феодосійці продовжили добудовувати «Зубри» в Китаї, як це і передбачалося відповідно до контракту.

Останньою за списком, але не за важливістю, стала поставка в Алжир 18 непозначених ракет. Це, скоріш за все, авіаційні ракети класу «повітря-повітря» типу Р-27 виробництва київської державної акціонерної холдингової компанії «Артем».

10 пускових механізмів для переносних зенітно-ракетних комплексів з наявності МОУ купила Німеччина. Стрілецьке озброєння традиційно купувалося для перепродажів західним колекціонерам. У цьому списку, як і в попередні роки, головними покупцями виступали США і Канада. Дещо менші партії пішли в Чехію та Уганду.

На жаль, повністю відсутня інформація про імпорт військової продукції. Між тим, навіть відомі поставки формально підпадають під вимоги до подібних документів. Зокрема, КрАЗ ввіз від свого канадсько-еміратського партнера «Streit Group» більше сотні броньованих автомобілів, а також кількох десятків бойових самохідних броньованих транспортних засобів, для виготовлення спеціалізованих броньованих автомобілів на базі КрАЗ.

Нагадаємо, глава МВС України Арсен Аваков 25 вересня 2014 року під час 11-й міжнародної спеціалізованої виставки «Зброя та безпека» заявив, що Україна не продаватиме військову техніку за кордон, поки йде антитерористична операція.

8 жовтня цього ж року міністр оборони Валерій Гелетей визнав факт продажу Україною зброї та техніки за контрактом до Нігерії. Проте міністр наголосив, що цей продаж здійснювала не держава, а комерційна фірма. Натомість Міноборони, за словами міністра, не має права продавати зброю за кордон.

При цьому, трохи пізніше, 27 травня цього року, секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що Україна відновлює свої позиції на міжнародних ринках озброєнь.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: