Уряд вирішив монополізувати контрабанду в руках одного чиновника – спеціаліст

Читать на русском
Юрій Сиротюк

Українці, що їздили на фронт, потребують не чергового начальника, який ходитиме в погонах, а простих правил лише для адресної допомоги, а не вантажних перезевень.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів заступник голови партії «Свобода», спеціаліст з питань нацбезпеки і оборони Юрій Сиротюк, аналізуючи інформацію про те, що Кабінет міністрів призначить відповідального за координацію проходження гуманітарної допомоги.

«Заяву про призначення чиновника, який контролюватиме гуманітарку, більше схожа на те, що уряд збирається монополізувати потоки контрабанди. Враховуючи, що ціни на Донбасі значно вищі, ніж на неокупованій території України, існує велика спокуса заробляти контрабандою. У цивілізованому світі гуманітарна допомога здійснюється неурядовими організаціями, волонтерами. Волонтери діють окремо. Їм потрібна не людина, яка за це відповідає, а прості прозорі правила», – вважає спеціаліст.

За його словами, хтось просто збирається монополізувати контрабанду. Раніше цим займалися всі, а зараз буде хтось окремо. Наприклад, на Луганщині Москаль монополізував контрабанду. З одного боку, він нібито затримує контрабандистів, а з іншого – все одно неконтрольовані товари йдуть.

«Коли ми говоримо про волонтерський рух, про те, як українці їздили на фронт, то слід сказати, що вони потребують точно не чергового начальника, що ходитиме в погонах. Допомога може бути винятково адресною та не має бути жодних вантажів. Є міжнародні правила ведення війни. Вони прописані в Женевській та Гаазькій конвенціях. Там чітко написано, хто на окупованих територіях відповідає за продовольство. Тому в створенні ще однієї бюрократичної лінії, коли українці будуть віддавати останні кошти, а ця людина сидітиме на потоках, немає жодної необхідності», – пояснює Сиротюк.

Як відомо, Організація Об'єднаних Націй раніше повідомляла про скорочення обсягів гуманітарної допомоги населенню Донецької та Луганської областей.

Як зазначається у звіті Управління ООН з гуманітарних питань, «доставка гуманітарної допомоги, як очікується, значно скоротиться, оскільки фінансування продовжує залишатися вкрай низьким: було отримано лише 16% із задекларованої на 2015 рік суми в $ 316 млн».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: