Василь Грицак: тимчасовий керівник чи майбутній глава СБУ?

Читать на русском
Верховна Рада України сьогодні відправила голову СБУ Валентина Наливайченка у відставку. Не гаючи часу, Президент призначив виконуючим обов'язки голови Служби Василя Грицака, якого називали одним з найбільш ймовірних кандидатів на цю посаду і вкрай лояльною до Порошенка людиною.

Сьогодні Верховна Рада України відправила главу СБУ Валентина Наливайченка у відставку. Підтримали проект постанови Президента України № 2110а «Про звільнення Валентина Наливайченка з посади голови Служби безпеки України» 248 народних депутатів при 226 необхідних.

Хто посяде крісло глави СБУ – поки неясно, але, як стало відомо ввечері 18 червня, тимчасове керівництво структурою Президент передав керівнику Антитерористичного центру при Службі безпеки України Василю Грицаку.

Василь Грицак – генерал-полковник, в минулому пропрацював шість років у Департаменті захисту національної державності та боротьби з тероризмом. Був начальником обласного та міського управління СБУ, першим заступником голови СБУ, начальником головного управління боротьби з корупцією та оргзлочинністю. А рік тому, 7 липня 2014 року, Порошенко призначив Грицака головою Антитерористичного центру при СБУ.

Експерти нове призначення Грицака оцінюють однозначно – як ще одну сферу впливу Президента і його політичної сили. Політичний експерт аналітичної групи «Левіафан» Валентин Гладких вважає, що всі нинішні суперечки щодо керівництва СБУ свідчать тільки про те, що політики досі намагаються ставити свої вузькокорпоративні партійні цілі вище інтересів держави, і саме тому вони намагаються всюди призначати лояльних до себе людей.

«Формальні підстави для невдоволення ефективністю роботи СБУ у Президента були, а Верховна Рада була просто приречена підтримати подання Порошенка. І зараз основна дилема полягає в тому, наскільки ефективнішим буде майбутній глава СБУ, ніж попередник. Новий голова СБУ повинен служити закону, а не залежати від будь-яких груп впливу у владі», – розповів у коментарі «Слову і Ділу» Гладких.

Інший політичний експерт, директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник зазначає, що Василь Грицак – не найкраща кандидатура на посаду голови СБУ. «Він не є «збалансованим» кандидатом, адже квота глави СБУ належала партнерам «БПП» по парламентських змаганнях – «УДАРу». І було б правильно, якби кандидатуру визначали саме «ударівці». Що стосується самого Василя Грицака, то він належить до когорти людей, наближених до Президента, які віддані Порошенкові і всіляко представляють його інтереси. Таке призначення може зруйнувати баланс всередині структури «БПП». Це з політичного боку. З точки зору соціальної, престижності та корисності для суспільства, я також, на жаль, сумніваюся в доцільності цього кандидата», – зазначив у коментарі «Слову і Ділу» експерт.

За словами політолога, незважаючи на те, що раніше Василь Грицак обіймав посаду керівника центру АТО і відповідав за антикорупційну політику у владі, за великим рахунком, похвалитися досягненнями в цих сферах він не може.

«Зрозуміло, що таке призначення, тільки посилить інтереси Президента, але воно не призведе до повного переформатування і реформування СБУ, яка, крім того, що реалізовує антикорупційну політику, ще й є ключовою службою з реалізації функцій АТО. Хотілося б бачити на цій посаді більш молоду і прогресивну людину, яка змогла б переформатувати СБУ на користь суспільству і громадянам, яка може спробувати поборотися з корупцією, тобто, зайнятись усім тим, що вимагає суспільство і вимагав Майдан», – підсумовує Бортник.

Підтримує думку Бортника й інший експерт, екс-заступник голови СБУ генерал-лейтенант Олександр Скіпальський. На його думку, можливе призначення на місце голови СБУ Василя Грицака є не найкращим рішенням. «Це не кращий варіант, тому що він сьогодні займається АТО, а там зараз безлад у боротьбі з корупцією. І з цього, і з іншого боку беруть хабарі, в одному місці ліквідують доставку вантажів, в іншому місці спеціально її відкривають, щоб тіньовий бізнес працював. До того ж, його кар'єра, дії на посадах до цього, зв'язки не дають підстав назвати його державним діячем», – вважає Скіпальський.

Водночас парламентер Міжвідомчого центру з питань звільнення полонених і заручників при СБУ Юрій Тандіт вважає, що Василь Грицак – найкраща кандидатура на пост керівника СБУ. «Василя Грицака я не раз бачив у зоні АТО. Він є авторитетною особою в СБУ, коли ми організовували першу операцію зі звільнення бійців, він сам очолив цю операцію, переодягнувся у військову форму і був присутній на звільненні... Тому мені здається, що, якщо Петро Порошенко буде приймати рішення про заміну голови СБУ, то кандидатура Грицака буде найкращою і найбільш вірогідною», – підкреслив в інтерв'ю одному з телеканалів Тандіт.

Чи не змінить Президент свого рішення, і хто ж зрештою очолить Службу безпеки України – стане відомо вже найближчим часом. Оскільки декілька партій уже заявили про готовність підтримати Грицака без жодних консультацій, у в. о. глави СБУ є трохи часу, щоб довести всім, що Порошенко у своєму виборі не помилився.

Анастасія Оратовська, спеціально для «Слово і Діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: