«Секретна» інформація СЕС: на яких пляжах Києва купатися можна?

Читать на русском
У Києві заборонене купання в півсотні озер і ставків. Тим не менш, сотні тисяч міських жителів через незнання переліку дозволених місць ризикують власним здоров'ям.

У Києві понад півсотні ставків, озер і пляжів, на яких через кількість відпочивальників не проштовхнутися. Менше з тим, пляжний відпочинок заборонений в абсолютній більшості цих місць. До початку літнього сезону КМДА схвалила 11 об'єктів для відпочинку на воді у столиці, але в результаті, після всіх перевірок санепідемслужби, відкрилося тільки 9 міських пляжів, які вважаються безпечними для здоров'я людей і отримали офіційні документи.

Так, згідно з розпорядженням Київської міськадміністрації, станом на кінець травня відпочинок з купанням був дозволений у Парку культури й відпочинку на Дніпрі в Деснянському районі, на річці Горенка і озері Вербному в Оболонському районі, на острові Долобецькому (пляжі «Молодіжний» та «Венеція») , Венеціанському (пляжі «Дитячий», «Золотий», «Передмостова Слобідка»), озері Райдужному і Тельбін та Трухановому острові у Дніпровському районі Києва. І заборонено купання в 50 озерах і ставках, зокрема Дідоровських і Мишеловських ставках у Голосіївському районі, озерах Сонячному, Нижньому Тельбіні, Вирлиці, Небріжі, Тяглому, Заплавному в Дарницькому районі, озері Алмазному в Деснянському районі, озерах Гнилуша, Бобровському, Круглому, Берізці у Дніпровському районі, а також в озерах у парку «Нивки».

Купання в цих озерах не рекомендується через незадовільні проби води. Комунальне підприємство «Плесо» тимчасово заборонило пляжний відпочинок через невідповідність санітарним нормам: за результатами санітарно-мікробіологічних досліджень проб води Деснянського міжрайонного управління Держсанепідслужби в Києві виявлено перевищення індексу ЛКП (лактозопозитивні кишкова паличка). Відповідно, введена тимчасова заборона купання на пляжах «Райдуга» (озеро Радунка), «Тельбін», «Золотий» (Гідропарк), і на зонах відпочинку «Русанівська коса» і «Березняки». Але вже в найближчі тижні ситуація на цих пляжах може змінитися на краще.

В цілому ж, цього року відкрилося пляжів менше, ніж попереднього. Втім, якщо порівнювати з 2012 роком, то офіційні санітарні паспорти отримала більша кількість водойм. Більше того, в 2015 році київські пляжі зазнали деяких змін, тут з'явилися нововведення, що допомагають городянам відрізняти придатні пляжі від небезпечних для здоров'я.

У прес-службі КМДА розповідають про нову «прапорцеву» систему, використовувану в зонах водного відпочинку. Цього року на київських пляжах будуть встановлювати кольорові прапори, за допомогою яких відпочивальники зможуть оцінити безпеку пляжу для здоров'я. Так, зелений прапор вказує, що пляж абсолютно безпечний: на цьому міському пляжі можна купатися і загоряти. Жовтий прапорець – ознака того, що рекомендується обмежитися відпочинком на піску, в той час як червоний прапор категорично забороняє відпочинок будь-якого виду: на таких пляжах заборонено перебування як на піску, так і у воді.

Серед інших нововведень – «інформаційні волонтери», безкоштовний wi-fi і душові кабіни. У КП «Плесо» вже набирають молодих людей, які на волонтерських умовах надаватимуть інформаційні послуги відпочивальникам: будь то пошук туалету або ж загубленої дитини. Крім того, на кожному дозволеному пляжі хочуть облаштувати рятувальні вишки і організувати чергування рятувальників. Що стосується wi-fi, то його впровадження на київські пляжі зараз перебуває ще в процесі тестування тільки на пляжі «Венеція». Але якщо проведення інтернету себе виправдає, новація поступово впроваджуватиметься на всіх міських пляжах.

Все це – поки що в планах міської влади. Ні маркувань, ані рятувальних вишок ще немає – і люди продовжують відпочивати в небезпечних для здоров'я зонах. Більше того, недоступний киянам ішвидкий спосіб інформування про придатність пляжів. На сайті головного управління госепідемслужби Києва розділ про моніторинг зон відпочинку та пляжів просто недоступний. Замість переліку безпечних для здоров'я водойм і загальної санітарної пляжної ситуації відвідувач бачить повідомлення про «розробку розділу».

Телефоном, як виявилося, таку інформацію теж не дають. У прес-службі держсепідемслужби м. Києва автора перенаправили в сектор комунальної гігієни або в районне управління санслужби. Інший запропонований варіант – офіційний запит про доступ до публічної інформації. Тобто, запит з п'ятиденним очікуванням відповіді, який звичайно ж мало кого влаштує. Тому було вирішено дізнатися інформацію в телефонному режимі. За двома номерами телефону фахівців, наданими на сайті в розділі «Структура», додзвонитися не вдалося. Заступник начальника Управління організації державного санітарно-епідеміологічного нагляду-начальник санітарно-гігієнічного відділу, в чиєму підрозділі перебуває сектор комунальної гігієни, за вказаним телефоном також не відповідає. А за телефоном заступника начальника Управління організації держепідемнагляду відповідає бухгалтерія, яка з питаннями про санітарний стан міських пляжів відправляє у прес-службу санепідемслужби Києва.

Для чистоти експерименту було також вирішено спробувати дізнатися про санітарної ситуації міських пляжів в певному районі. Отже, Деснянське міжрайонне управління ГУ Держсанепідслужби в м. Києві відправило за подібною інформацією до комунальних фахівців Деснянського району, а комунальні фахівці запропонували з'явитися особисто до Головного управління санслужби м. Києва на вул. Некрасівскій. А жителям Деснянського району – прийти чи то в управління на Чорториї, чи то купатися в Чорториї – конкретизувати не вийшло: на іншому кінці кинули слухавку. Таким чином, коло замкнулося, а переліку безпечних пляжів отримати так і не вдалось. Отож, місця, де купатися можна точно – невідомі й відпочивати доведеться на свій страх і ризик.

Анастасія Оратовська, спеціально для «Слово і Діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: