Росія припинить війну, коли не зможе утримувати Донбас — експерт

Читать на русском
Олександр ЖолудьНезалежний економічний експерт

Зараз російська економіка пербуває в стані рецесії, й вивозячи з Донбасу верстати, обладнання, вугілля, РФ ще якось утримує території, але ресурси рано чи пізно закінчаться.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, аналізуючи інформацію про те, що утримання населення тільки однієї самопроголошеної Донецької народної республіки становить для РФ 4 мільярди рублів на місяць.

«Питання, в принципі, відносно спірне, тому що потрібно з'ясувати, наскільки Росія на сьогодні утримує Донбас, а скільки висмоктує з нього ресурсів. Наприклад, зняли ті самі залізничні вагони, здали на металобрухт, отримали за нього рублі, але ж це не означає, що ці кошти підуть за призначенням. Ті ж самі шахти, які продовжують працювати, а вугілля вивозитись в Росію — чи йдуть отримані кошти на зарплати шахтарям? Ще є заводи, які виробляють верстати, але це все припиниться рано чи пізно. Що тоді? Тоді Росія не зможе забезпечувати Донбас. Вихід: відмовитись від окупації», — пояснює аналітик.

За його словами, якщо порівнювати ту територію, яку зараз утримує РФ, з територіями, які забрали у Грузії, чи Придністров'ям, то на територіях Луганської та Донецької областей проживає значно більше населення. Відповідно й витрати на підтримку населення мають бути вищими в декілька разів.

«Зараз російська економіка перебуває в стані рецесії. Ще якось потроху Росія вивозить майно, якесь обладнання, але колись ресурси закінчаться. Вже зараз 4 млрд — це просто мізерна сума. Тому таке утримання взагалі нижче допустимого рівня», — вважає експерт.

Нагадаємо, ще на початку вересня 2014 року прем'єр Арсеній Яценюк заявив, що війна дуже дорого коштує країні. Кожен день війни оцінюється у 80 мільйонів гривень.

Зазначимо, що міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко ще у минулого року пообіцяв, що 200 млн євро кредитних коштів ЄІБ будуть спрямовані на відновлення Донбасу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: