Ігор Бенедисюк обраний головою Вищої ради юстиції України

Читать на русском
Вища рада юстиції, що повноцінно не функціонував з моменту Революції гідності, тепер не тільки укомплектований, а й отримав нового керівника.

На першому засіданні ВРЮ в новому складі були присутні 17 новообраних членів інстанції. Головував на цьому засіданні очільник Верховного Суду України Ярослав Романюк. «На сьогоднішній день призначено 17 членів ВРЮ і всі вони склали в установленому законом порядку присягу. Іншими словами, Вища рада юстиції є повноважною», – цитує Романюка «УНН», передає «Слово і Діло».

Головним питанням порядку денного першого засідання ВРЮ якраз і було обрання голови. Останнє «поповнення» до Ради було після складання присяги в парламенті 4 червня цього року 5 новими членами – трьох осіб, висунутих з'їздом суддів ще у вересні минулого року і 2 чиновників, які входять до ВРЮ за посадою: генпрокурора Віктора Шокіна і міністра юстиції Павла Петренка.

З трьох членів ВРЮ, які призначаються за квотою Верховної Ради України, депутати 19 травня змогли обрати тільки двох: суддю Ірину Мамонтову (за квотою «Народного фронту») і юриста Олексія Маловацький (за квотою «БПП»). Третього кандидата інші три фракції коаліції («Батьківщина», «Самопоміч» та «Радикальна партія») узгодили, але висувати відмовилися – на знак протесту проти квотного принципу.

Всього ж Вища рада юстиції складається з двадцяти членів. ВР, Президент України, з'їзд суддів, з'їзд адвокатів України, з'їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ призначають до ВРЮ по три члени. Двох членів ВРЮ призначає всеукраїнська конференція працівників прокуратури. Також у ВРЮ за посадою входять голова Верховного суду України, міністр юстиції та генеральний прокурор України.

Раніше за квотою президента членами Вищої ради юстиції стали тепер уже голова ВРЮ Ігор Бенедисюк, Микола Гусак і Тетяна Малашенкова, всеукраїнська конференція працівників прокуратури обрала членами ВРЮ Вадима Нежура і Володимира Комкова, а з'їзд адвокатів України призначив Аллу Лесько та Павла Гречківського.

Під час прес-конференції 5 червня Президент Петро Порошенко висловив надію на те, що будуть звільнені більше 300 суддів, чиї справи перебувають нині на розгляді Вищої ради юстиції України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: