Популізм на АТО та прогули засідань Ради. Рейтинг мажоритарників Вінниччини

Читать на русском

З обранням Президентом України вихідця з Вінниччини Петра Порошенка увага до цього регіону посилилася. З одного боку, це пов’язано з тим, що наряду з Порошенком до Києва почали перебиратися й інші вихідці з області. З іншого – із таким статусним земляком, вочевидь, і очікування від народних депутатів з регіону є дещо завищеними.

І хоча п'ять з восьми народних депутатів від Вінничини представляють пропрезидентську силу «Блок Петра Порошенка», як показали результати дослідження, проведеного волонтерами системи народного контролю «Слово і Діло», робота як партійних депутатів, так і самовисуванців є далекою від ідеалу.

За спостереженням «Слова і Діла», приналежність до Вінницького регіону, до якого прикута особлива увага завдяки Президенту Порошенку, не додала відповідальності місцевим депутатам.

Для прикладу, однією з найбільш поширених тем, яку піднімали у власних виборчих програмах вінницькі мажоритарники, стало питання національної безпеки та оборони, зокрема, й у частині соціального захисту учасників АТО. Так, народний депутат України Олександр Домбровський у своїй передвиборчій програмі пообіцяв домогтися першочергового ухвалення законів щодо забезпечення справедливої системи пенсійного забезпечення, соціального захисту (в тому числі учасників АТО та багатодітних сімей). «Державна допомога ветеранам, афганцям та учасникам АТО. Усім учасникам АТО (в т. ч. добровольцям, цивільним спеціалістам), які брали участь у бойових діях і допомагали військовим – статус учасників бойових дій та відповідні пільги», задекларував у власній виборчій програмі ще один нардеп від Вінниччини Петро Юрчишин.

І по ряду проектів, що голосувались в другому читанні та в цілому, і спрямовувались на вирішення питань соціального забезпечення учасників АТО та їхніх сімей, вінницькі депутати в більшості своїй справді не голосували. Винятком можна вважати хіба що окремих нардепів. Для прикладу, народний депутат Іван Мельничук був відсутній у момент, коли ВРУ голосувала проект закону про внесення змін до статті 5 Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям» (щодо соціального захисту дітей), а Олексій Порошенко, Петро Юрчишин і Микола Кучер чомусь не голосували, коли парламент у другому читанні ухвалював зміни до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо статусу осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України. Решта парламентарів від Вінниччини проголосували за підтримку відповідних проектів законів.

За спостереженням «Слова і Діла», приналежність до Вінницького регіону, до якого прикута особлива увага завдяки Президенту Порошенку, не додала відповідальності місцевим депутатам.

Ще однією не менш важливою сферою, якій у програмах вінницьких парламентарів відведено чимало уваги, є економіка, державні фінанси та реформа податкової системи. Зокрема, народний депутат України Руслан Демчак у власній програмі декларував домогтися зменшення кількості податків для бізнесу, а також захистити бізнес від необґрунтованих перевірок. І в момент, коли ВРУ приймала в другому читанні та в цілому проект закону про ліцензування певних видів господарської діяльності, Демчак разом з іншими вінницькими нардепами таки проголосував «за». Чого не скажеш про голосування за проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування деяких лікарських засобів та медичних виробів. За цю законодавчу ініціативу Руслан Демчак так само, як і Олексій Порошенко, не голосували з невідомих причин.

Останній також декларував у власній програмі чіткі пункти щодо розробки законопроектів з метою полегшення ведення підприємницької діяльності та дерегуляції. Однак станом на 5 червня 2015 року депутат не зареєстрував у Верховній Раді жодного законопроекту за вищевказаним питанням. Натомість, у лютому 2015 року Верховна Рада ухвалила проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляцію), який був підтриманий Олексієм Порошенком. Проте, коли парламент приймав проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо спрощення умов ведення бізнесу), Олексія Порошенка чомусь не виявилось у сесійній залі.

За спостереженням «Слова і Діла», приналежність до Вінницького регіону, до якого прикута особлива увага завдяки Президенту Порошенку, не додала відповідальності місцевим депутатам.

Схожа ситуація і у випадку з народним депутатом Петром Юрчишиним. Він у своїй передвиборчій програмі обіцяв ініціювати закони щодо розвитку енергетичної незалежності України. Проте станом на початок червня подібних ініціатив так і не з'явилось у списку зареєстрованих від імені депутата. А коли 9 квітня 2015 року Верховна Рада ухвалювала проект закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо запровадження нових інвестиційних можливостей, гарантування прав та законних інтересів суб'єктів підприємницької діяльності для проведення масштабної енергомодернізації), Юрчишин не проголосував навіть за нього.

Загалом же, оцінюючи статистику відсутності або ж неголосування нардепів від Вінниччини за ключові закони України, які парламент ухвалював у другому читанні та в цілому, слід відзначити, що найчастіше до практики уникнення голосування вдавалися нардепи Олексій Домбровський (9 раз був відсутній у ході голосувань за закони, що стосуються міжнародної політики, 5 разів – у ході голосування за економічні та безпекові ініціативи), Юрій Македон (пропустив 5 голосувань з безпекових та економічних законів), а також Петро Юрчишин і Олексій Порошенко. Юрчишин запам'ятався тим, що 8 разів не голосував з невідомих причин за закони щодо міжнародної політики, а Порошенко у 5 випадках не голосував за ключові економічні закони та 5 разів був взагалі відсутній у ході голосувань у другому читанні за закони про правоохоронні органи та суди.

Згідно з попередніми результатами моніторингу «Словом і Ділом» обіцянок вінницьких нардепів, найбільш відповідальним наразі є Юрій Македон, який дотримав слова щодо організації роботи 2 інтернет-проектів для безкоштовної юридичної консультації та скарг на неправомірні рішення судів.

Більшість же обіцянок решти вінницьких нардепів наразі лише в процесі реалізації.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: