Соціолог: Рейтинг Яценюка за минулий рік впав у 2,5 рази

Читать на русском
Партія прем'єра «Народний фронт» з великою вірогідністю може залишитися за бортом наступного парламенту. Кредит довіри прем'єр-міністр втратив через повільні темпи реформ.

Партія прем'єра «Народний фронт» з великою вірогідністю може залишитися за бортом наступного парламенту. Кредит довіри прем'єр-міністр втратив через повільні темпи реформ.

Арсеній Яценюк може зберегти прем'єрську посаду, а от повернути довіру українців – ні. Про це в журналі «Кореспондент» написав соціолог Євген Копатько, передає «Слово і діло».

Експерт упевнений, що «Народний фронт» складно назвати повноцінним політичним гравцем. «Цю партію використовували в якості стартової структури для проведення до парламенту прихильників Яценюка. Саме тому «Народний фронт» некристалізований, неструктурований», – пише соціолог Копатько.

Свого часу рейтинг Арсенія Яценюка і рейтинг Петра Порошенка були безпрецедентно високими – їх підтримували 55-56% українців. Але в останні місяці їхні рейтинги пішли на спад: у Президента в два рази – до 30%, у прем'єра аж у 2,5 рази – до 20%. «Якщо ще три-чотири місяці тому українці найбільше переймалися з приводу військових дій на сході, тепер же їх більше турбує економічна ситуація і розуміння, що це ще не дно, не межа», – констатує Євген Копатько.

На думку соціолога, відхід з уряду розрекламованих іноземців пояснюється просто: вони не захотіли брати участь у тому, що відбувається. Ситуація виявилася набагато гіршою, ніж вони припускали, виправити її не вдалося, вона погіршується з кожним днем. І, звичайно ж, люди пов'язують невдачі влади з ім'ям прем'єр-міністра.

Що ж стосується перспективи можливих позачергових парламентських виборів, то Копатько переконаний: в нинішніх економічних і соціально-політичних умовах провести чесне і прозоре голосування неможливо. «Світ і так заплющив очі на дві попередні виборчі кампанії і на те, що люди їх фактично проігнорували (у президентських виборах взяли участь близько 50% виборців, а в парламентських – менше 45%)», – нагадує експерт.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк пообіцяв стабілізувати курс гривніСказано 3 червня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Якщо ж ситуація буде розвиватися за тим сценарієм, який ми спостерігаємо зараз, то це, звичайно, дасть владі якийсь ресурс. Але тимчасовий. Так, опозиція буде зачищена, будь-який виразний спротив – придушений. Але безкінечно цим ресурсом користуватися не можна. Країна перестає отримувати доходи, люди перестають заробляти гроші. І з цим доведеться зіткнутися. А людський фактор прорахувати не можна», – робить висновок Євген Копатько.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: