Аналітик: дозвіл не платити борги – шантаж кредиторів

Читать на русском

Спеціаліст поділився міркуваннями стосовно того, що Президент прийняв законопроект, який дозволяє не платити зовнішні борги приватним кредиторам.

Україна домовиться з кредиторами про реструктуризацію, але в найближчі два роки все одно не зможе з'явитися на зовнішніх ринках.

Про це у коментарі «Слову і Ділу» розповів керівний партнер компанії Capital Times, фінансовий аналітик Ерік Найман, аналізуючи інформацію про те, що Президент України Петро Порошенко підписав ухвалені 19 травня закони, якими Кабінету міністрів дозволяється не платити зовнішні борги приватним кредиторам.

«Це якийсь елемент шантажу кредиторів, тому що кредитори займають досить пасивну позицію щодо України. Але все ж із західними кредиторами Україна домовиться про реструктуризацію боргів. А ось Росія, проявляючи неготовність до будь-якого обговорення, отримає дію цього закону. Що може зробити Росії в цьому випадку? Подати до суду. Але будуть розглядатися всі фактори, а Росія сама говорить про те, що це не зовсім єврооблігації. Тому ситуація неоднозначна», – розповідає Найман.

За словами фінансового аналітика, в такому випадку Україна також має право подати зустрічний позов на Росію за війну.

«У такому разі, якщо Україна попросить об'єднати ці дві справи, то може відбуватися певний розрахунок. Україна виграє, наприклад справу, на 50 мільярдів доларів у Росії, а Росія виграє справу на 3 мільярди. Значить, борг зменшується до 47 мільярдів доларів. Складно сказати, до яких правових наслідків все це може призвести», – вважає Ерік Найман.

Нагадаємо, Україна розраховує на реструктуризацію 23 мільярдів доларів зовнішнього боргу. Уряд прагне зробити це до червня, коли Міжнародний валютний фонд планує обговорити надання Україні другого траншу кредитної програми. Українська сторона звинувачує найбільших кредиторів у затягуванні переговорів, ті натомість стверджують, що Київ не хоче прийняти їхні умови.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: