Яценюк просить США скупити держпідприємства України – Forbes

Читать на русском
Фінансовий оглядач американського Forbes Кеннет Рапоза вважає, що український прем'єр Арсеній Яценюк лобіює Вашингтон, щоб той переконав американських інвесторів «купити» залишки української промисловості на «блошиному ринку держпідприємств»

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк лобіює Вашингтон, щоб той переконав американських інвесторів «купити» залишки української промисловості на «блошиному ринку держпідприємств».

Про це у своїй статті пише фінансовий оглядач американського Forbes Кеннет Рапоза, передає «Слово і Діло».

За його словами, нещодавно український прем'єр зустрічався з американським сенатором Діком Дурбіном, щоб обговорити поточний стан економічних реформ, після обіцянки додаткового 1 мільярда доларів офіційної американської допомоги Україні. До слова, сьогодні у ряді ЗМІ з'явилася інформація, що Україна вже приступила до розміщення п'ятирічних євробондів на 1 млрд дол під гарантію США.

Рапоза також зазначив, що остання революція «кинула країну з російської сфери впливу в «люблячі обійми» Європи та США». При цьому, незважаючи на заклики до України бути більш активною у розвитку контактів з Європою, ніж з російською економікою, стає не зрозуміло, що ж цінного є в Україні сьогоднішньої.

З його слів, основний індустріальний регіон, який формально належить Україні, знаходиться під контролем сепаратистських угруповань, підтримуваних російською армією, відповідно його потенціал використовувати неможливо.

У березні, повідомляє автор, український уряд затвердив перелік компаній, що підлягають приватизації, виставивши на продаж підприємства, переважно пов'язані з енергетикою. Раніше, Кабінет Міністрів схвалив продаж 164 підприємств, оцінивши номінальну вартість цих акцій в 3 млрд гривень (близько 150 млн дол), хоча існуюча ринкова вартість компаній складає в п'ять разів більше.

«При цьому Яценюк заявив, що число 164 здається його кабінету занадто низьким. Він би хотів, щоб воно було збільшено до 1200. Іншими словами, це терміновий розпродаж», – резюмує Рапоза.

Фінансовий оглядач американського Forbes Кеннет Рапоза вважає, що український прем'єр Арсеній Яценюк лобіює Вашингтон, щоб той переконав американських інвесторів «купити» залишки української промисловості на «блошиному ринку держпідприємств»

Примітно, що в 2009 році Арсеній Яценюк був категорично проти продажу державного майна в кризу. Тоді він стверджував, що чинити так може тільки та країна, яка хоче дійти до банкрутства. Таким чином стиль поведінки нинішнього уряду в особі Арсенія Яценюка абсолютно не відрізняється від манери колишніх управлінців, які нині іменують себе «Опозиційним блоком». І для минулої, і для нинішньої влади принцип один: коли ти в опозиції – критикуй все і всіх. Коли біля годівниці – греби під себе.

Нагадаємо, бажання продати державні підприємства за 17 млрд грн в умовах девальвації, інфляції і падіння економічної активності вже не вперше викликає шквал критики. «У список включені підприємства, загальна вартість яких при нинішньому курсі валют складає сотні мільярдів гривень», – заявив нещодавно екс-міністр оборони Анатолій Гриценко.

За його словами, тільки Одеський припортовий завод коштує вдвічі більше тієї суми, за яку збираються продати всі підприємства. «А в урядовому продажному списку, крім Одеського припортового, виставлений на вибір цілий «шведський стіл»: «Сумихімпром», «Свема», купа обленерго, купа міськгазів, купа вугільних шахт, «Укрторф», «Укрбуд», купа елітно-селекційних аграрних підприємств з десятками тисяч гектарів родючої землі, купа нерухомості в центрі столиці і в обласних центрах, теплоелектростанції, гідроелектростанції, включили на продаж навіть стратегічні морські порти!!!», – зазначив Гриценко.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: