Силовий блок лобіює контрабанду та тіньовий ринок бензину – експерт

Читать на русском
Сергій Куюнгенеральний директор «Консалтингової групи А-95»

Через контрабандні схеми та фальсифікації з паливом за перший квартал 2015 року Держбюджет зазнав збитків у 1 млрд гривень.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн, аналізуючи корупційні механізми на ринку палива.

«Тіньова частина ринку бензину в Україні – це приблизно п'ята частина, але при цьому держстатистика враховує не всі обсяги. Є дві основні проблеми, що призвели до такої ситуації. Перша – контрабанда. Друга – тіньовий бізнес і система виробництва всередині країни. В результаті цих схем держава недоотримує величезний об'єм податку. Є всі підстави стверджувати, що дані процеси – фальсифікат, нелегальне виробництво палива, контрабанда – не проходять без залучення силових структур», – пояснює фахівець.

За його словами, прикордонна служба України, міліція, СБУ, можливо, податкова служба з великою ймовірністю можуть сприяти процвітанню в країні «тіньового» ринку бензину в Україні. Без них це просто було б неможливо.

«Йдеться про те, що збитки першого кварталу 2015 року оцінюються в 1 млрд гривень від тіньового сегменту ринку нафтопродуктів. Ця цифра буде наростати, тому що існує дуже багато складових, які підтримують ці механізми. У випадку, якщо в собівартості немає і ПДВ, як це виходить при контрабанді, то прибутковість тіньового нафтопродуктового бізнесу збільшується до 10 грн з літра або фактично до 50% від ціни реалізації нафтопродуктів. При цьому легальний продаж палива несе близько 2 грн на літрі. Це колосальний прибуток, тому вигідно щоб контрабанда розвивалася», – аналізує Куюн.

Продовжуючи, фахівець зазначив, що при поставках через південні порти це все відкрито і багато хто в цьому бере участь, тому не помітити контрабанду та фальсифікації неможливо. Просто деяким структурам вигідно не помічати цього.

«Навіть якщо б одна служба зайняла принципову позицію, наприклад, міліція не дозволила за допомогою ДАІ виїхати з контрабандним пальним, це вже зберегло б величезні гроші. Але принципової позиції немає ні в кого. Крім того, мають бути зміни в законі щодо зміни акцизного збору», – підсумував Сергій Куюн.

Зазначимо, що в Києві мінімальна ціна палива зафіксована на заправках Святошинського та Солом'янського районів. Дизпаливо тут пропонували по 19,09 грн, А-92-Євро – по 18,25 грн, А-95-Євро – по 18,60 грн. Зріджений нафтовий газ СПБТ (суміш пропан-бутанова технічна) за мінімальною ціною – 7,20 грн – можна було відшукати в усіх районах столиці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: