Як «нові обличчя» старого режиму розпочали боротьбу за владу на місцях

Читать на русском

Колишні представники «Партії регіонів» готуються до реваншу усіма можливими методами. Щоправда, як правило, йдеться не про захист своєї ідеології чи вірність колишнім партійним принципам, а про банальний бізнесовий інтерес. Найприкріше те, що ті партії, які зараз мають більшу підтримку населення, усіляко потурають своєю бездіяльністю черговим прагненням вчорашніх стовпів режиму екс-президента Віктора Януковича знову отримати владу.

Черговий приклад «відродження з попелу» колишніх «регіоналів» на майбутніх місцевих виборах можемо спостерігати у передмісті столиці – в місті Ірпінь. Восени минулого року, разом із достроковими парламентськими, в цьому районному центрі відбулися вибори мера. Перемогу здобув самовисуванець Володимир Карплюк, якого пов’язують тривалі бізнесові та політичні стосунки із мером сусіднього міста Буча – Анатолієм Федоруком. Вибори б не відбулися, якби не принципова позиція представників партії «Свобода», які після Революції Гідності змусили попереднього мера Ірпеня Володимира Скаржинського, близького до сім'ї екс-прем'єра Миколи Азарова, достроково скласти повноваження.

Колишні представники «Партії регіонів» готуються до реваншу усіма можливими методами. Щоправда, як правило, йдеться не про захист своєї ідеології чи вірність колишнім партійним принципам, а про банальний бізнесовий інтерес.

Пан Карплюк здобув перемогу на мерських виборах не випадково: окрім серйозного фінансового ресурсу та медійного впливу на виборців, жодна із потужних політичних сил не виявила бажання скласти йому суттєву конкуренцію. Ані «Блок Петра Порошенка», ані «Народний Фронт» не висунули своїх представників чи спільну кандидатуру на дострокових виборах мера Ірпеня в жовтні 2014 року. Друге місце на виборах посів «афганець» Ігор Панасюк, і лише третє – в. о. міського голови та представник партії «Свобода» Богдан Мельничук.

Нині ж, на старті чергових виборчих перегонів, пан Карплюк почав потужну медійну кампанію під брендом своєї політичної партії «Нові обличчя», яка була зареєстрована Мін’юстом в березні 2012 року. Наразі передмістя столиці насичене зовнішньою рекламою, в якій партія оголосила про пошук «нових облич».

Колишні представники «Партії регіонів» готуються до реваншу усіма можливими методами. Щоправда, як правило, йдеться не про захист своєї ідеології чи вірність колишнім партійним принципам, а про банальний бізнесовий інтерес.

В пресі ж регулярно з’являються матеріали зі звітом нового мера Ірпеня про виконану ним роботу протягом 100 днів при владі. Останній гучний скандал у пресі, пов'язаний із прізвищем мера Ірпеня, стався після оприлюднення його декларації про доходи і майно, згідно із якою пан Карплюк і члени його родини задекларували десятки мільйонів гривень доходів, а також великий список нерухомості. Так, у власності мера Ірпеня виявилось аж 67 квартир загальною площею понад 7 тисяч квадратних метрів, які він придбав у 2013 році і заплатив за них майже 21 млн грн. Сам мер не приховує, що свої статки він здобув на бізнесі з продажу нерухомості, серед партнерів якого були представники родини «регіонала» Федорука. Варто також зазначити, що свою політичну кар’єру Володимир Карплюк почав задовго до головування у партії «Нові обличчя»: так, ще будучи студентом Академії податкової служби (яку очолював одіозний Петро Мельник) він брав участь у виборах мера Ірпеня у 2010 році, а до цього працював помічником перспективного нардепа Андрія Пінчука, який очолював Союз молоді «Партії регіонів».

Колишні представники «Партії регіонів» готуються до реваншу усіма можливими методами. Щоправда, як правило, йдеться не про захист своєї ідеології чи вірність колишнім партійним принципам, а про банальний бізнесовий інтерес.

Маючи значний фінансовий та медійний ресурс, пан Карплюк за підтримки свого давнього соратника мера Бучі Анатолія Федорука спробував за півроку до місцевих виборів максимально «розкрутити» новий партійний бренд, аби не тільки вдруге стати мером Ірпеня, але й завести потужну фракцію нової партії до міської ради міста. Сам пан Карплюк поки що уникає прямої відповіді на запитання, чи піде партія «Нові обличчя» на вибори. «Цього я підтверджувати не буду. На сьогоднішній момент єдина мета… Наша політсила рекламує навчальний центр… Ми хочемо перед тим, як кудись балотуватись, повчитись. Для цього ми залучили закордонних і наших фахівців», – заявив він під час одного з радіоефірів. Вочевидь, бажаючих приєднатися до команди нового мера буде вдосталь – наразі в міській раді Ірпеня є 17 колишніх членів «Партії регіонів». Раніше це була найчисельніша фракція у місцевій раді. Плани пана Карплюка не обмежуються лише міською радою Ірпеня та Бучі: місцеві вибори – чудовий шанс здобути місця і в обласній раді. Тож заклик до пошуку «нових облич» все більше нагадує таке собі публічне запрошення колишніх «регіоналів» у новому амплуа спробувати свої сили та позмагатися за голоси виборців під час кампанії до місцевих органів влади.

Олександр Радчук, спеціально для «Слово і Діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: