Чи зможе Україна стати експортером газу?

Читать на русском
У разі грамотної податкової політики та впровадження технологій енергоефективності Україна могла б не тільки отримати газову незалежність, а й стати експортером блакитного палива власного видобутку.

Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт вважає, що Україна має всі шанси стати експортером газу. Єдине, що для цього потрібно – прийняти закон про зниження рентної плати для інвесторів за видобуток блакитного палива. «Слово і Діло» вирішило розібратися, наскільки реальна така перспектива.

Вийти в нуль

В Україні щорічно видобувається близько 20 мільярдів кубометрів газу. Принаймні, за даними «Нафтогазу», за 2014 видобуток склав 20,5 мільярда кубометрів, включаючи потужності самої компанії і незалежних виробників. Ще близько 30 мільярдів кубометрів країна імпортує з Росії. Правда, в минулому році цей показник вдалося істотно знизити – до 14,5 куб. м. У той же час, розвідані запаси газу, за словами міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина, складають близько 1 трильйона кубічних метрів. А прогнозовані запаси – в десятки разів більше: до 20 трильйонів кубометрів.

За оцінками експертів, у країни є шанс збільшити видобуток власного газу до 70 мільярдів кубів і повністю відмовитися від російського блакитного палива. Але, за інформацією Демчишина, на сьогодні ефективність половини українських свердловин складає всього 30-40%. Виправити цю ситуацію можуть тільки істотні інвестиції в галузь – близько 10 мільярдів доларів на рік, які, можливо, знайдуться в американців.

Експортна перспектива

Виступаючи на круглому столі «Український нафтогазовий діалог», Джеффрі Пайєтт зазначив, що до 1950 року Україна фактично експортувала газ до Росії та Білорусі. «До 1970-х років цей експорт становив близько 70 мільярдів кубічних метрів, і це було до того часу, поки не з'явилися сибірські запаси (газу – ред.). І немає причини, чому Україна не могла б знову отримати той же статус», – підкреслив дипломат і висловив сподівання, що український парламент прийме закон про зменшення рентної плати, котра стягується з інвесторів за видобуток газу, що посприяє залученню американських капіталовкладень.

Думку посла США підтримують і в ЄС. Віце-президент Єврокомісії з енергетичного союзу Марош Шефчовіч заявив, що Україна в разі ефективної економії енергоресурсів може стати експортером газу. «Україна має великий потенціал у сфері енергоефективності. За нашими підрахунками, якщо Україна вийде на рівень енергоефективності, середньої в Європі, вона зможе заощадити рівно стільки, скільки споживає Іспанія, тобто вона стане газовим експортером», – сказав Шефчовіч під час міжнародної конференції на підтримку України.

Свого часу й українські чиновники, депутати заявляли про можливий експорт українського газу. Наприклад, міністр енергетики часів Януковича Едуард Ставицький таку обіцянку дав ще в 2013 році. Тоді політик запевняв, що через 4-5 років інвестори зможуть почати експорт українського газу до Європи, а до середини наступного десятиліття Україна може стати нетто-експортером газу. Правда, що конкретно Ставицький для цього зробив – достеменно невідомо. Роком пізніше про експорт блакитного палива говорив і інший політик – нардеп від групи «Воля народу» Олександр Онищенко: депутат слово в слово повторив думку свого колишнього однопартійця.

Гравці йдуть

В Україні одна з найвищих податкових ставок для надрокористувачів в Європі: 55% при розробці родовищ до 5000 м і 28% – понад 5000 м. Такі ставки були встановлені на постійній основі і внесені до Податкового кодексу в кінці грудня минулого року. У Кабміні визначили такий хід стимуляцією видобутку газу в важкодоступних родовищах. А на ділі податкове навантаження для гравців ринку виявилася непомірним.

В податковому зашморгу виявилися як вітчизняні компанії, так і іноземні. Британська компанія JKX Oil & Gas Plc, співвласником якої є олігарх Ігор Коломойський, призупинила інвестиції в Україну саме через режим оподаткування в галузі. «Цього року ми скоротили інвестпрограму в Україні. У нас була інвестпрограма на 50 мільйонів доларів. Жодних інвестицій в Україну тепер не планується», – заявив комерційний керівник компанії Філіп Воробйов.

Причиною такого крутого повороту, за його словами, стала «неможливість ведення бізнесу в Україні»: комбінація підвищення податків в нафтогазовій галузі та проблем, пов'язаних з втручанням держави в правила на ринку газу взимку призвели до різкого зниження прибутку.

Бояться підвищення ренти і в «Укргазвидобуванні», яке добуває дві третини всього газу в країні. В Міністерстві фінансів планували підвищити ренту для компанії до 70% заради 12,5 млрд гривень на покриття додаткових державних дотацій. Як відреагували в «Укргазвидобуванні», зрозуміло: глава правління Сергій Костюк назвав таку ініціативу згубною і для держкомпанії, і для енергетичної незалежності держави.

Як повернути інвесторів

Ефективний рецепт для розвитку галузі однаковий для всіх видів промисловості ˜– залучення сучасних технологій та інвестицій на тлі зниження бази оподаткування. Про зниження ренти підказку українському уряду дав і Джеффрі Пайєтт. Крім того, за умови зниження податкового навантаження, обіцяє повернутися й британська JKX Oil & Gas Plc. Там сподіваються, що податковий режим буде переглянутий вже з 1 січня 2016 року.

«Якщо, як зараз обговорюється, з 1 січня 2016 року знизять податки і потім введуть новий податковий режим, де податок на прибуток буде відігравати велику роль, і якщо, врешті-решт, загальний рівень оподаткування повернеться на людський рівень, тоді можна буде знову в Україною працювати. Коли побачимо конкретні кроки і рухи, тоді ще раз переглянемо питання про інвестиції і роботу в Україні», – запевнив Філіп Воробйов.

Чи прислухається Кабмін до прохань газовидобувників та інвесторів, буде видно до кінця року. А поки варто було б зайнятися й іншими питаннями – наприклад, енергоефективністю.

Анастасія Оратовська (Соснова), спеціально для «Слово і Діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: