Як працюють ваші губернатори? Дайджест обіцянок голів ОДА за 13.05-20.05

Читать на русском

Поки міські голови плавно, але впевнено починають вв'язуватись у майбутні виборчі перегони, голови обласних державних адміністрацій продовжують вирішувати питання оборонного характеру. Останні, як показало недавнє засідання РНБО, знаходятьcя на особливому контролі у Президента України Петра Порошенка. А окремим губернаторам, які, на думку Президента, недостатньо приділяють увагу зведенню фортифікаційних споруд на сході України, навіть дали по догані. Хто знає, можливо, саме через це протягом останнього тижня в обіцянках очільників областей дуже часто почали лунати декларації, що стосувались оборонних споруд, соціального забезпечення учасників АТО і демобілізованих.

Зокрема, 14 травня голова Київської облдержадміністрації Володимир Шандра повідомив, що досяг домовленостей із керівництвом Українського державного медико-соціального центру ветеранів війни у селі Циблі щодо збільшення кількості демобілізованих військових, які зможуть отримати тут комплексну медичну допомогу та пройти реабілітацію. Крім того, очільник Київщини пообіцяв, що до кінця травня заплановано розробити відповідну програму. А от голова Донецької військово-цивільної адміністрації Олександр Кіхтенко і голова Полтавської ОДА Валерій Головко задекларували нові обіцянки щодо фортифікаційних споруд. Так, Кіхтенко дав слово, що всі фортифікаційні споруди, які закріплені за ОДА, будуть побудовані вчасно. Водночас у максимально стислі терміни побудувати закріплені за Полтавщиною ділянки фортифікаційних споруд пообіцяв і Валерій Головко. «Полтавці працюють у тісній взаємодії з військовими і враховують всі побажання та зауваження захисників Вітчизни. Тому у проекти вже на місці доводиться вносити зміни, переробляти їх, враховуючи потреби військових, особливості ландшафту тощо. Та все ж, незважаючи на зміни, всі фортифікаційні споруди буде здано у максимально стислі терміни», – заявив Головко.

А от голова Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко публічно висловив зобов'язання допомогти сім'ї одного з воїнів АТО. Крім того, очільник області пообіцяв, що до села, де мешкає сім'я, приїде голова райдержадміністрації чи заступник разом з фахівцями і на місці з’ясують, що потрібно для вирішення проблем, з якими зіткнулась родина. «Ми обов’язково знайдемо вирішення вашого питання, – запевнив голова ОДА. – А коли все буде зроблено, я сам приїду і подивлюся, наскільки добре ми вам допомогли».

Чи не розійдуться слова губернатора зі справами його підлеглих, покаже час. А поки говорити про власні реальні кроки щодо обіцяного сприяння в працевлаштуванні демобілізованим може губернатор Херсонщини Андрій Путілов. Він ще 22 квітня обіцяв роботу для демобілізованих і, зокрема, декларував можливе залучення останніх до патрулювання міст, селищ і сіл області. А вже 29 квітня у Херсонській обласній державній адміністрації спільно з управлінням Міністерства внутрішніх справ України області та обласним Центром зайнятості було презентовано новий соціальний проект щодо попередження порушення громадського порядку – «Шерифи». Ним передбачено створення спеціальних громадських формувань, які будуть стежити за порядком в районах області. Як зазначив в ході свого виступу голова ОДА, в першу чергу до проекту будуть залучатися демобілізовані воїни АТО, а потім вже інші безробітні громадяни. За попередньою інформацією, для впровадження проекту в життя з Бюджету виділено 1,4 млн грн. За його результатами планується створення більше 190 робочих місць.

До числа інших виконаних обіцянок, якими відзначилися протягом останнього часу губернатори, слід також віднести оновлення експозиції музею Тараса Шевченка в Каневі, що декларував очільник Черкащини Юрій Ткаченко. Однак поряд з виконаною обіцянкою Юрія Олеговича слід відзначити й одне невиконане його попереднє зобов'язання. Ще на початку грудня минулого року він заявив про те, що з березня по червень 2015 року чиновники Черкаської ОДА пройдуть люстрацію. Однак, як повідомив 13 травня керівник апарату облдержадміністрації Віталій Коваль, з березня до кінця травня проходять очищення заступники голів і керівники структурних підрозділів облдержадміністрації. Натомість, з червня до жовтня відповідний процес буде чекати заступників керівників структурних підрозділів облдержадміністрації та начальники відділів апарату ОДА, керівники відділів та управлінь в районах. А держслужбовці нижчого рівня в органах місцевого самоврядування будуть проходити відповідну процедуру з червня цього року до грудня наступного, оскільки їх дуже багато.

Серед решти губернаторів, які відзначились найбільшою кількістю обіцянок за останні 7 днів, слід відзначити ще двох керівників областей. Серед них – голова Миколаївської ОДА Вадим Меріков, який дав слово врахувати інтереси громадських організацій при формуванні бюджету області на 2016 рік, розглянути питання функціонування регіонального ландшафтного парку на комісії облради та допомогти відремонтувати дах гаража у Миколаївському військовому госпіталі. А також губернатор Закарпаття Василь Губаль, який оголосив про власні наміри ініціювати на рівні держави зустріч між словацькою стороною та іншими представниками регіонів України, та запевнив, що уже в найближчі дні спрямує відповідне представлення на нагороди Президенту та Міноборони задля того, щоб усіх закарпатців, котрі обороняли Донецький аеропорт, було представлено до державних нагород.

«Слово і Діло» продовжує стежити за обіцянками очільників регіонів і суспільно-політичною ситуацією в них. Найближчим часом чекайте дайджест із переліком виконаних та невиконаних обіцянок народних депутатів України та членів Кабінету міністрів.

Якщо Ви побачили чи почули обіцянку будь-якого іншого політика або чиновника, про зміст якої, на Вашу думку, має дізнатися вся країна, надсилайте її нам на електронну адресу [email protected] з поміткою «Обіцянки політиків».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: