Коаліційна угода і нацбезпека: що з обіцяного коаліцією залишається на папері?

Читать на русском

Одне з найактуальніших положень коаліційної угоди – реформування системи національної безпеки і оборони. «Слово і Діло» проаналізувало, що з обіцяного коаліцією за півроку вдалося втілити в життя.

У четвер, 21 травня, буде 6 місяців, як представники п'яти політичних партій, які сформували більшість у Верховній Раді 8-го скликання, підписали проект коаліційної угоди. Першим пунктом документа йде одне з найактуальніших на сьогоднішній день положень – реформування системи національної безпеки і оборони країни.

«Ми підвищимо обороноздатність держави, реформуємо Збройні сили України відповідно до сучасних вимог та досвіду, набутого у ході АТО, а також будемо розвивати оборонно-промисловий комплекс для максимального задоволення потреб армії та виходу на зовнішні ринки», – обіцяють нам зі сторінок коаліційної угоди фракції-підписанти даного документа, які, до того ж, є гарантами його виконання.

Концепція реформування системи національної безпеки і оборони складається з шести основних напрямків:

  • Реформування системи забезпечення національної безпеки і оборони;

  • Реформування Збройних сил України;

  • Реформа оборонно-промислового комплексу;

  • Оптимізація Національної гвардії України;

  • Оптимізація Служби безпеки України;

  • Статус тимчасово окупованих і тимчасово непідконтрольних територій.

Навіть якщо врахувати тільки ті зміни, які були заплановані до реалізації в 2014 році і в першому кварталі 2015 року, можна з упевненістю констатувати – влада провалює реформування нацбезпеки України. За півроку з 15 позицій за основними напрямками даної реформи було виконано всього 2 (!) пункти – держава встановила мінімальний рівень витрат на оборону на рівні не менше 3% від ВВП, а також внесла зміни в чинне законодавство з метою впровадження механізму призначення військових комендантів територій, щойно звільнених з-під контролю ворожих збройних формувань. Інші пункти реформи національної безпеки не були виконані в заплановані терміни, як, швидше за все, не будуть реалізовані вчасно й інші положення документа.

Такої ж думки дотримується і директор Інституту зовнішньої політики, конфліктолог-міжнародник, військовий експерт Григорій Перепелиця. «Уся Верховна Рада в особі нинішнього Президента і прем'єра України не здатна до реформування сектору безпеки і оборони. За півроку вони виконали лише 5% коаліційної угоди, тому за найоптимістичнішим сценарієм за рік буде виконано лише 10%», – сказав експерт у коментарі «Слову і Ділу».

За оцінками Перепелиці, цьому парламенту потрібно працювати мінімум 10 років, щоб повністю виконати коаліційну угоду. «Жодних кардинальних змін у секторі оборони не зроблено. Більше того, є спроби зберегти стару систему безпеки оборони, яка є «консервацією» радянської системи. Все, що виконано – зроблено під тиском Заходу, США, але політичної волі Президента і уряду немає, при тому, що ми знаходимося в стані війни», – підсумував фахівець.

Після Революції Гідності українські чиновники здебільшого не змінили культуру спілкування з народом – державні мужі продовжують годинами розповідати про те, як сумлінно вони трудяться над змінами в країні, забезпечуючи нам, простим громадянам, світле і безпечне майбутнє. От тільки аналізуючи їхню роботу, доходиш висновку, що це саме майбутнє не здається таким вже й світлим, і тим більше – безпечним.

Роман Калініченко, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: