Порошенко: понад 100 тис. українців загинуло від сталінських репресій

Читать на русском
Президент України Петро Порошенко заявив, що під час масових репресій сталінського режиму загинули понад 100 000 українців
president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко заявив, що під час масових репресій сталінського режиму загинули понад 100 000 українців.

Про це він повідомив під час участі у заходах до Дня пам'яті жертв політичних репресій у Биківні, інформує «Слово і Діло» з посиланням на «УНН».

«Факти репресій і масштаби злочину приховувались десятиліттями. Тільки зараз вченими підтверджена цифра. Більше 100 000 невинно вбитих. Безіменні поховання жертв сталінських репресій розсіяні по всій українській землі. У Львові, Вінниці, Харкові, Сумах... могили є в кожному місті. До речі, у багатьох немає навіть могил», – розповів Президент.

«Биківнянські могили – найбільш живий свідок комуністичного терору. Вони є незаперечним доказом злочину проти людства. Такого ж масштабного як ті, що здійснені в Бухенвальді, Бабиному Яру чи на Соловках», – додав Порошенко.

У своїй промові Глава держави також зазначив, що радянська репресивна машина застосовувала всі можливі методи в боротьбі з прагненням українців до власної держави. «Репресії, депортації, голод. До яких ще методів вдавалася тоталітарна радянська машина щоб зломити дух волелюбної української нації? Хіба не настав час остаточно очистити Україну від символів режиму, який знищив мільйони безневинних людей?», – зазначив Президент.

Він також порадив тим, хто виступає проти декомунізації, «приїхати в Биківню і почути, до чого взивають тут жертви комуністичного терору».

Як відомо, сьогодні в Україні відзначають День пам'яті жертв політичних репресій - щорічний національний пам'ятний день, який припадає на третю неділю травня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: