Змова з РФ: Чому Європі достатньо формального миру на Донбасі? – експерт

Читать на русском

Український політолог Володимир Фесенко вважає, що Європа в змові з Росією, а те, що конфлікт на сході України буде продовжуватись, їх насправді мало цікавить.

Європейцям, а особливо німцям, хочеться швидше почати імплементацію політичної частини Мінських угод, незважаючи на те, що бойовики посилюють обстріли позицій сил АТО.

Про це розповів директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, передає «Слово і Діло», посилаючись на«Новое Время».

«Судячи з останніх заяв міністра закордонних справ Німеччини Штайнмайєра, Берлін і вся Європа (принаймні, більша її частина) перебувають у полоні ілюзій, видаючи бажане за дійсне. Їх мало цікавить реальний стан України, вони готові задовольнитися формальним перемир'ям на Донбасі – і в цьому їх позиція, на жаль, збігається з бажаннями Кремля. Києву ні в якому разі не можна миритися з такою позицією Європи. Якщо необхідно, варто привезти Штайнмайера до Широкиного або Авдіївки, щоб він на власній шкурі відчув усі принади «перемир'я», – розповідає Фесенко.

З його слів, новий представник Російської Федерації в контактній групі Кульмухаметов вже визначив позицію Москви – автономія для ДНР і ЛНР. У Кремлі добре розуміють, що Київ не піде на такі умови, тому будуть тиснути на українців через Німеччину і Францію, прикриваючись необхідністю виконання політичної частини Мінських угод.

«Кремлю потрібно якомога швидше «перевантажити» зміст самопроголошених республік на Київ. Мета очевидна – не дати згаснути конфлікту на сході України, щоб таким чином впливати на політичні рішення української влади – як у внутрішніх, так і в зовнішньополітичних питаннях. Втомлена від України і Путіна Європа вже готова погодитися на формальне врегулювання ситуації на Донбасі, але Київ повинен розуміти, що це лише дозволить тліти вогню на сході України і час від часу спалахувати. Позиція Києва повинна бути однозначною: спочатку повноцінне перемир'я – і вже потім політичне врегулювання», – пояснив політолог.

Відзначимо, що канцлер ФРН Ангела Меркель прибула до Москви для участі в урочистих заходах на честь 70-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні, а також для проведення переговорів з президентом РФ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: