Аудитори: «Укртелеком» перебуває в переддефолтному стані

Читать на русском
Аудиторська компанія, що вивчала діяльність найбільшого українського оператора зв’язку, передбачає, що компанія не зможе розрахуватися за своїми зобов’язаннями.

Національний оператор зв’язку «Укртелеком» перебуває на межі дефолту, оскільки сума його боргових зобов’язань за підсумком 2014 року перевищила активи компанії на 1,5 млрд грн.

Виходячи з результатів аудиту, проведеного аудиторською компанією «Прайсвотерхаус Куперс», експерти оцінюють боргове навантаження «Укртелекому» як критичне, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Економічну правду».

У «Прайсвотерхаус Куперс» зазначають, що більшість зобов’язань «Укртелекома» – короткострокові та мають бути погашені протягом цього року. 1,3 млрд грн з них необхідно було сплатити ще у першому кварталі 2014 року: 821 млн грн за кредитами, ще 431 млн – за облігаціями. «Ці обставини можуть викликати значні сумніви щодо спроможності компанії розрахуватися за зобов'язаннями», – йдеться у звіті компанії.

Разом з тим, за даними аудиторів, з частиною кредиторів підприємству вдалося домовитися про перенесення термінів виплат. Однак загалом нестабільна політична ситуація в Україні не сприяє пом’якшенню боргових зобов’язань «Укртелекому», кажуть експерти.

На ситуацію в «Укртелекомі» також значно вплинув той факт, що цей рік оператор зв’язку почав уже без своїх кримських, донецьких та луганських активів. Із зрозумілих причин частина користувачів із цих регіонів не змогли розрахуватися з компанією – станом на кінець 2014 року дебіторська заборгованість по Криму і Донбасу сягала 11% усіх боргів споживачів перед «Укртелекомом».

Нагадаємо, вчора народний депутат Олег Осуховський заявив, що Верховна Рада звернеться до Фонду держмайна та Генпрокуратури з вимогою перевірити дотримання компанією ЄСУ (кінцевим власником якої є Рінат Ахметов) приватизаційних умов ПАО «Укртелеком».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: