Протестують і заробляють: як боротися з платною масовкою – юрист

Читать на русском

Важлива роль в організації та проведенні платних мітингів відведена саме правоохоронним органам, які просто зобов'язані виконувати ті норми, які прописані в кримінальному законодавстві.

Юрист поділився міркуваннями з приводу того, чому в нових законопроектах, які заборонятимуть платні мітинги та акції протесту, немає необхідності.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів кандидат юридичних наук, спеціаліст з конституційного права Олександр Москалюк, обговорюючи те, як боротися з платними мітингами, чи потрібні для цього нові законопроекти та чи не порушує це права громадян на волевиявлення.

«Зараз депутат Геращенко пропонує внести законопроект для введення кримінальної відповідальності за організацію платних мітингів. Проте було б значно краще, якби Антон Геращенко ініціював проект закону, що врегульовував мирні зібрання. На сьогоднішній день питання мирних зібрань врегульовується Указом Президіїї ВР СРСР 1988 року. Дуже велика кількість проблем виникає у зв'язку із зібраннями через відсутність їх врегулювання», – розповідає спеціаліст.

За його словами, Конституція України в статті 39 передбачає право збиратися мирно без зброї, а також передбачає випадки, коли це право може бути обмежено.

«Право на зібрання обмежується в інтересах національної безпеки та громадського порядку. Інших підстав немає. Тому приймати закон, неоднозначний з точки зору співвідношення до Конституції, не можна. Крім того, насправді нинішнє кримінальне законодавство дає змогу притягувати до кримінальної відповідальності в більшості випадків, коли є загроза для суспільства. Якщо під час мітингу, платний він чи ні, є направомірні дії то стаття 293 (порушення громадського порядку), стаття 294 (масові заворушення), стаття 279 (блокування транспортних комунікацій) вже передбачають притягнення до відповідальності. Головне, щоб правоохоронні органи просто реалізовували ті норми, які є у наявності», – пояснює юрист.

Підсумовуючи, він зазначив, що якщо здійснюється проплата мітингу, який спрямований на насильницькі дії або захоплення державної влади, то є стаття 109 Кримінального кодексу. Тому жодних спеціальних норм створювати не потрібно. Необхідно виконувати вже наявні законодавчі норми.

Нагадаємо, радник голови МВС Антон Геращенко ініціював розгляд у парламенті законопроекту про введення кримінальної відповідальності за організацію проплачених мітингів. Як повідомив на своїй сторінці у Facebook Геращенко, «після трьох днів навали Ахметовських шахтарів буду наполягати на включенні законопроекту до порядку денного наступного пленарного засідання».

23 квітня біля Верховної Ради України проходив мітинг шахтарів, які вимагали від влади виплатити борги із заробітної плати, а також відправити у відставку міністра енергетики Володимира Демчишина. За деякими даними, цей захід обійшовся «спонсорам» приблизно в 10 мільйонів гривень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: