Пенсійна реформа: на що чекати пенсіонерам? – експерт

Читать на русском

Насправді, важко сказати, що дійсно проведено пенсійну рефому, тому що в найближчі два роки жодних змін не буде, а як пенсіонерам жити вже сьогодні – незрозуміло.

Спеціаліст поділився міркуваннями відносно пенсійної реформи в Україні та нововведень, які пропонують в українському уряді для пенсіонерів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт «Реанімаційного пакету реформ» з питань пенсійного забезпечення Володимир Щербина, аналізуючи нову пенсійну систему.

«Фактично до 2017 року зберігається та солідарна пенсійна система, що є зараз. Зміни почнуть діяти лише через два роки, зокрема, накопичувальний рівень. Ті, хто мають змогу відкладати, можуть це робити й зараз. Найголовніше, що мала зробити держава – не зроблено, тому не можна вважати це повноцінною реформою. Найголовніше завдання – узгодити перерозподіл праці та ліквідувати соціальний внесок, який комунізує працю», – вважає експерт.

Нова пенсійна система має наступні основні нововведення :

  1. Введення 2-го та 3-го рівнів пенсійного страхування. Тобто додатково до солідарної системи (принцип «загального казана») з'являться особисті накопичувальні пенсійні рахунки (2-й рівень), на які піде частина грошей, що перераховується зараз роботодавцем в «загальний казан» Пенсійного фонду, і особисті накопичувальні рахунки в недержавних ПФ, куди працівник добровільно щомісяця перерахує частину заробітку, щоб потім довічно отримувати надбавку до солідарної пенсії(з 1 січня 2017 року. Обов'язковий накопичувальний рівень – люди, молодші 35 років, добровільний – від 36 до 55 років)

  2. Відмова від спецпенсій для народних депутатів, чиновників, суддів, прокурорів, у яких пенсії при рівному стажі та однакових заробітках в 1,5-2 рази вищі, ніж у звичайних громадян (лише з 1 січня 2016 року).

  3. Пільговий пенсійний вік будуть поетапно підвищувати.

  4. Всім пенсіонерам, які мають пенсію більше, ніж 1423,5 гривень і при цьому працюють, виплати знижені на 15%. Обмеження тимчасові й діятимуть до 1 січня 2016 року.

«Насправді немає ніякої реформи, тому що немає підходу, як оплачувати пенсію сьогодні. Що робити тим пенсіонерам, які вже мають солідарний стаж? Потрібно разовим заходом припинити приріст нового «солідарного» пенсійного стажу, профінансувавши залишок набутого з джерел, відмінних від зарплати. Заробітна плата має приватний характер і повинна після оподаткування використовуватися повністю за пріоритетами власника. А якщо держава пов'язує якусь її частину з фінансуванням знову ж таки приватних пенсійних фондів чи програм, ˜вона має платити за відтермінування споживання», – розповідає спеціаліст.

Нагадаємо, що в уряді планували збільшити пенсійний вік до 65 років. Окрім того, планували скасувати пільговий стаж, який давав право на дострокову пенсію. Зараз на це мають право медики та вчителі після 30 років роботи.

Також, Державним бюджетом 2015 року передбачалося урізати ряд соціальних виплат. Серед них і підвищення пенсійного віку, скорочення до 90% виплати пенсії пенсіонерам, що працюють, скорочення рівня пенсії нардепам і військовим з 70% до 60% від зарплати.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: