Політична безвідповідальність: як боротися з нардепами-прогульниками?

Читать на русском
Система реєстрації депутатів та публічні списки злісних прогульників пленарних та комітетських засідань... Чи подіють на народних обранців такі дисциплінарні методи?

Якщо виходити з закону «Про статус народного депутата України», кожен нардеп повинен відвідувати сесії Верховної Ради, працювати в комітетах парламенту, тимчасових комісіях та інших органах ВР. Але багато депутатів вважають це чи то непотрібним, чи то нецікавим. Так чи інакше, в результаті маємо цілу купу депутатів-прогульників, які за це ще й отримують зарплату.

Спікер Верховної Ради України Володимир Гройсман, вирішив боротися з таким явищем по-своєму. Так, під час ранкового засідання у п’ятницю голова парламенту пообіцяв розголосити інформацію про депутатів-прогульників. Він видав організаційне розпорядження, згідно з яким на сайті Верховної Ради в режимі онлайн буде публікуватися інформація про відвідування і голосування народних депутатів. «Я також буду інформувати про те, хто відсутній без поважної причини на пленарних засіданнях», – додав Гройсман.

Не виключено, що такі заходи спікеру доводиться обирати через ігнорування попередніх застережень. 6 квітня глава парламенту вже звертав увагу депутатів на дисципліну та відвідуваність. «Наша спільна позиція в тому, що дисципліна та відвідування повинні бути на зовсім іншому рівні. Це питання керівництва фракцій, це питання керівництва комітетів і я всіляко буду сприяти тому, щоб кожну годину роботи парламент був ефективним», – сказав тоді Гройсман. Але, як виявляється, безрезультатно: 23 квітня в ході пленарного засідання депутати коаліції навіть не могли набрати 226 необхідних голосів.

Не витримав такої поведінки колег і нардеп Семен Семенченко. «Депутати-прогульники дістали! Тягти свої дупи до теплих морів під час сесійного тижня – свинство. Минулої п'ятниці був проголосований депутатський запит до Президента України про нагородження бійців добровольчого батальйону «Донбас». Державні нагороди магічним чином оминуть легендарний батальйон. Сьогодні треба було проголосувати за відправку запиту до Президента. Через прогульників не вистачило голосів. Мало того, що у нас в країні є військові «наближені до тіла» – ті, хто отримує квартири, нагороди та пільги, зарплати по 10 000 в місяць і подібну героїчну атрибутику, – і є резервісти «Донбасу» з зарплатою 960 грн на місяць, обділені нагородами, оскільки не обслуговують жодну фінансову групу і політичну силу, кажуть правду і «розгойдують човен», так і депутати туди ж! Якби не хлопці, багато з яких вже загинули, ви зараз не були б депутатами українського парламенту! Ганьба!», – висловив свою думку політик у Facebook.

Що ж, за 100 днів роботи парламенту рівень відвідуваності пленарних засідань нардепами різних фракцій і груп справді невисокий. Так, за даними дослідження «Опори», найвищий показник у «Народного фронту» – в середньому по фракції депутати «НФ» відвідали 89% засідань парламенту. Найгірший показник демонструють нардепи «Волі народу». Рівень їх відвідуваності становить всього 66%.

Система реєстрації депутатів та публічні списки злісних прогульників пленарних та комітетських засідань... Чи подіють на народних обранців такі дисциплінарні методи?

Чи допоможе онлайн-список прогульників – велике питання. Політологи в ефективність такого методу дисциплінарного виховання не вірять. Так, директор Центру політичних студій та аналітики Віктор Таран вважає, що публічне позиціонування та висвітлення політичної відповідальності нардепів – єдиний метод боротьби з дисципліною депутатів-прогульників. Але, на його думку, це не вирішить проблему, а тільки допоможе показати рівень проблеми.

«Проблема депутатів-прогульників переходить від парламенту до парламенту, від скликання до скликання. І вирішити цю проблему методами Гройсмана – неможливо. Так ця проблема не вирішиться, ми просто будемо бачити онлайн ту ситуацію, яка є. Проблема в тому, що в нас немає політичного парламенту, в нас є парламент олігархічних груп. Вони займаються перерозподілом інтересів, фінансів, ресурсів, посад. Поки ситуація не зміниться і в парламенті не будуть справжні ідеологічні партії, питання дисципліни завжди буде випливати. Політики будуть у ВР тільки для лобіювання своїх бізнес-інтересів і вирішення своїх питань», – розповів «Слову і Ділу» Таран.

Втім, серед народних обранців є інша думка. Так, депутат від «Блоку Петра Порошенка» і представник журналістського корпусу Світлана Заліщук розповіла «Слову і Ділу», що онлайн-спостереження зробить нардепів більш відповідальними.

«Вважаю, що така публічна інформація (онлайн-списки відвідуваності депутатів – ред.) збільшить відповідальність депутатів. Рано чи пізно це питання, на яке відповідь має дати виборець. Якщо виборцю не все одно, то і його депутату не має бути все одно. За останній рік політична культура значно зросла, це треба відмітити. Але видужати від усіх колишніх хвороб поки не вдалося», – підкреслила нардеп.

Щоправда, сама Світлана Заліщук в питання дисципліни теж не безгрішна: згідно зі списками електронної реєстрації депутата на сайті парламенту, депутат була присутня на 30 засіданнях, а відсутня – на 22. Проте, переважна більшість «прогулів» – через відрядження. Хоча 7 засідань парламенту, за інформацією письмової реєстрації, Заліщук пропустила все ж із невідомих причин.

У швидке підвищення дисципліни завдяки спискам депутатів-прогульників на сайті Верховної Ради важко повірити. Але в будь-якому разі, депутат – виборна посада, а значить, народним обранцям слід краще стежити за своєю поведінкою за цієї каденції. Бо є велика вірогідність, що затяті прогульники, яких ще й можна буде відслідкувати на сайті Ради, не будуть обрані до парламенту наступного скликання через власну безвідповідальність.

Анастасія Соснова, спеціально для «Слово і Діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: