Перегони за лідерством: Чи є Україні місце в світових рейтингах? – експерт

Читать на русском
Олександр ЖолудьНезалежний економічний експерт
Ярослав Жалілоекономіст

Навіть найкваліфікованіші кадри за світовими рейтингами не допоможуть створити інвестиційний клімат в Україні, тому рейтинги — це стимул для змін та реформ.

Про це «Слову і Ділу» розповів економіст, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, коментуючи інформацію про те, що Україна знаходиться на 49 місці із 60 в рейтингу конкурентоспроможності країн за дослідженнями швейцарського інституту IMD.

«Навіть якщо Україна покращила б своє становище з точки зору бізнес-клімату, провела дерегуляцію бізнесу, надходження інвестицій в країну не відбулося би миттєво. Це пов'язано навіть не з війною на Сході, хоча, безумовно, це великий ризик й інвестори бояться вкладати кошти. Найбільшим стримуючим фактором є корупція. Слід звернутися до прикладу Грузії. Територіальні війни з Росією ця країна також мала, проте в економічному сенсі про дефолт Грузії питання не стоїть. 49-е місце України в рейтингу є обмеженим. Це показник за параметром кваліфікованості кадрів», — аналізує Жолудь.

За його словами, ми цілком об'єктивно можемо займати високі позиції, але найкваліфікованіша робоча сила — не стимул для інвестицій в країну.

«В Україні є низка чинників, які можуть звести нанівець навіть показники з найкваліфікованішими кадрами у світі. Тому, можливо, потрібно звернутися за досвідом до інших держав. Наприклад, проаналізувати деякі грузинські механізми ведення економіки», — вважає аналітик.

З 2013 року становище України у рейтингу не змінилося. Рейтинг 2014 року замикає Венесуела, а очолює — США. Крім Штатів, в першій п'ятірці найбільш конкурентоспроможних країн — Швейцарія, Сінгапур, Гонконг, Швеція.

Крім того, міністр економічного розвитку Айварас Абромавічус пообіцяв, що вже за два роки Україна буде на 50-му місці в рейтингу легкості ведення бізнесу від Світового банку (Doing Business).

Президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло вважає, що шансів дуже мало й про кардинальний прогрес говорити не варто.

Враховуючи ті показники, які беруть для аналізу, війна на перегони за рейтингом не вплине, а от реформи можуть підвищити позиції. В країні, що воює, позитивного бізнес-клімату бути не може, але поліпшити позиції в індикаторі «ведення міжнародної торгівлі» можна. Завдяки підписанню комерційної частини асоціації з ЄС Україна має шанс», — пояснює Ярослав Жаліло.

Експерт проаналізував економічні дослідження швейцарського інституту IMD, за результатами яких Україна посідає 49 місце в рейтингу конкурентоспроможності країн.

Держава має порівняно низький рейтинг, зокрема, за трьома з десяти категорій, вимірюваних Doing Business: наприклад, за процедурою підключення до електромереж підприємців (185-е місце), ведення міжнародної торгівлі (154-е місце) і вирішення питань неплатоспроможності (142-е місце).

Зазначимо, система народного контролю «Слово і Діло» проаналізувала місце України в світових рейтингах, що відображають рівень економічного, суспільного розвитку, освіти та науки.

За підсумками минулого року Україна не піднялася вище п'ятого десятку та нерідко поступалася навіть країнам третього світу

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: