В АМКУ потрібна людина з ідеєю олігархічної революції – політолог

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог

Керувати Антимонопольним комітетом України повинен не бухгалтер-економіст, який до того ж може опинитися під впливом олігархів, а сильний політик, який дотримується ідеї олігархічної революції.

Таку думку «Слову і Ділу» висловив директор служби «Український барометр», політолог Віктор Небоженко, коментуючи інформацію про те, що 23 квітня ВР може розглянути питання обрання керівників Антимонопольного комітету України.

«АМКУ – бюрократичний апарат, основна місія якого – повернутись до всіх провідних монополій України та переписати нові відносини з усіма олігархічними групами. Необхідно провести економічну ревізію з усіма олігархами без винятку, починаючи від олігарха Порошенка й закінчуючи партією Тігіпка. Зараз сила наших олігархів у монополії на економіку, енергетику, транспортну інфраструктуру, а звичайні українці лише втрачають на цьому. Тому дуже важливо, щоб на чолі Антимонопольного комітету була людина, яка дотримується ідеї олігархічної революції, а не просто професіонал-економіст. Іншими словами, в АМКУ потрібен сильний політик, а не сильний бухгалтер, з яким олігархи завтра знайдуть спільну мову», – вважає політолог.

На його думку, кандидатура Терентьєва маловідома, тому складно сказати, наскільки він підходить на цю посаду. «Напевно, коли ми почуємо його програму про те, як потрібно трансформувати Антимонопольний комітет, можна буде зробити висновок про його професіоналізм та політичну мужність. Якщо це будуть загальні розмови про те, що все добре й потрібно працювати краще, тоді ми будемо мати справу з людиною, яка не захоче нічого змінювати», – аналізує Небоженко.

Зазначимо, що в експертному середовищі з кандидатур на посаду голови АМКУ розглядається глава комітету з питань економічної політики, член фракції «Народний фронт» Андрій Іванчук.

Нагадаємо, Верховна Рада наприкінці березня 2014 року звільнила Василя Цушка з посади голови АМКУ. З того часу цей пост залишається вакантним, а обов'язки глави виконує державний уповноважений Микола Бараш. Згідно із законом «Про Антимонопольний комітет України», його глава призначається на посаду і звільняється з посади Президентом України за згодою Верховної Ради. Відомство підконтрольне президенту і підзвітне Верховній Раді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: