Чому мобілізація стала робітничо-селянським обов'язком? — експерт

Читать на русском
В'ячеслав Білоусвійськовий спеціаліст
Валентин Бадракдиректор Центра исследований армии

Проблеми мобілізації в Україні почалися з моменту, коли було змінено закон «Про загальний військовий обовязок».

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів полковник запасу, колишній голова Спілки офіцерів України В'ячеслав Білоус, аналізуючи завершення четвертої хвилі мобілізації та підготовку до наступного етапу військового призову.

«Оцінюючи попередні хвилі мобілізації, можна сказати, що система військового призову в Україні не налагоджена. Перша причина в тому, що немає чіткого розуміння, хто має йти на службу. Призиваються ті, хто не має жодного відношення до військових спеціальностей. Це показник не задля якості, а кількісний. Крім того, у відповідності до чинного законодавства «Про військовий обовязок та військову службу», головою призовної комісії зараз є заступник голови державної районної адміністрації або заступник міського голови, але не військовий комісар. Зараз військовий комісар є членом призовної комісії», — розповідає Білоус.

За словами експерта, вся відповідальність за мобілізацію лежить не на нинішньому керівництві Міністерства оборони, а на українській владі в цілому.

«З огляду на ситуацію на сході країни, буде ще не одна хвиля мобілізації. Стабілізації ситуації в найближчий період не буде. Проте основна проблема мобілізації ще в законі «Про загальний військовий обов'язок», який з приходом до влади Гриценка було трансформовано в такий спосіб, що військова служба стала робітничо-селянським обов'язком. Коли змінили закон, Збройні сили України стали робітничо-селянськими, адже прості люди не мають зв'язків на рівні міністерств», — вважає військовий.

У свою чергу, директор Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак відзначив, що в Україні повинна бути тільки професійна армія. «Будь-які спроби створити змішані форми приречені на ослаблення оборонного потенціалу України, і це головний момент. Зараз необхідне створення армії нового типу. Це має бути професійна армія плюс війська територіальної оборони», — пояснює Бадрак.

Нагадаємо, четверта хвиля мобілізації розпочалась 20 січня і триватиме 90 днів. Далі — ще дві хвилі по 60 днів у квітні та червні. Загалом цей процес триватиме 7 місяців. У 2015 році, за різними оцінками, планується мобілізувати від 100 тис. до 200 тис. українців віком від 20 до 60 років.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: