Сповільнення світової економіки: чи є загроза для України?

Читать на русском
На думку українських економістів, деяке уповільнення світової економіки дійсно відбувається, але говорити про глобальні проблеми - не доводиться

У Міжнародному валютному фонді заговорили про уповільнення світової економіки. Таку заяву під час прес-конференції у Вашингтоні 17 квітня в рамках весняної сесії зустрічей керівних органів МВФ і Світового банку зробила директор-розпорядник Фонду Крістін Лагард.

«Якщо люди, які ухвалюють рішення, могли б домовитися і співпрацювати трохи краще, створити більш сильну міжнародну валютну систему і фокусувати увагу на стійкому зростанні — це було б добре для світової економіки», — сказала Лагард. При цьому глава МВФ зазначила, що світова економіка перебуває на поворотному етапі розвитку.

На думку українських економістів, деяке уповільнення світової економіки дійсно відбувається, але говорити про глобальні проблеми - не доводиться.

«На сьогодні ЄС втратив свою роль лідера. Але не потрібно забувати, що такі фактори як здешевлення нафти можуть мати саме позитивний вплив, оскільки зменшується вартість вагомих факторів виробництва», – сказав у коментарі «Слову і Ділу» експерт економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

За його словами, сьогодні краще говорити не про системні проблеми економіки, а про певне зменшення темпів зростання, що значною мірою пов'язано зі зміною структури виробництва, розширенням сфери послуг, фінансів. Водночас, деяке зниження темпів зростання економіки, на думку Юрчишина, має тимчасовий характер, який за належної політики в розвинених країнах, насамперед у США, дасть позитивних ефект уже найближчим часом.

«Що ж стосується України, це надто мала країна для світових процесів. Те, що тут відбувається, непомітно для світу. Для України зараз більш важливо, щоб відбувалися зміни. Тоді можна очікувати посилення уваги. Зокрема, зараз чи не найбільша проблема України — це відсутність інвестицій. І в світі є фінансові ресурси. А ті проблеми, що має МВФ зараз — це не ті проблеми, про які нам варто турбуватися», — зазначає Юрчишин. На переконання експерта, найбільш актуальним зараз є те, що частина інвестиційних ресурсів може дістатися України.

Про прогрес української економіки завдяки програмі реформ говорить і Лагард. Після недільної зустрічі директора-розпорядника МВФ з Яресько, Абромавічусом і Гонтаревою, глава українського Мінфіну підкреслила, «підтримка МВФ і мадам Лагард має вирішальне значення в тому, щоб допомогти Україні стабілізувати її державні фінанси і створити умови для повернення до економічного зростання».

Крім того, МВФ має намір сприяти завершенню переговорів України з кредиторами про реструктуризацію частини боргу. Рішення за її умовами має бути знайдено до кінця травня. Це дозволить отримати наступний транш від МВФ - 1,7-2,5 млрд доларів.

Василь Юрчишин не сумнівається: Україна може вирішити проблеми з боргами, не в останню чергу, завдяки позитивним публічним оцінкам реформ. «Початок реформування в Україні відзначає вже і німецький канцлер Ангела Меркель, і інші представники розвинених країн. Якщо будуть відбуватися зміни, і якщо вони будуть зрозумілими, раціональними, а їх оцінка буде позитивною і публічною, то проблеми щодо реструктуризації боргів, інвестування або фінансування будуть вирішуватися відносно легко», - каже експерт.

Схоже, попри деяке уповільнення темпів зростання світової економіки, Україні боятися нема чого. Якщо, звичайно, український уряд зможе вирішити проблему з реструктуризацією 23 мільярдів доларів зовнішнього боргу і нарешті знайде політичну волю на впровадження системних реформ. Більше того, якщо реформи виявляться успішними, країна може дістати ласий шматочок світових інвестицій. Щоправда, цих «якщо» для правильної побудови прогнозів якось аж надто багато.

Анастасія Соснова, спеціально для «Слово і Діло»

***
Редакція «Слово і Діло» може не поділяти точку зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: