Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Кривенко запевнив, що фракція «Народного фронту» запропонує включити до законопроекту про реінтеграцію збереження санкцій проти Росії до повного повернення всіх окупованих територій, в тому числі і Криму

10 листопада 2017 року народний депутат України Вадим Кривенко запевнив, що фракція «Народного фронту» наполягатиме на збереженні санкцій проти Росії до повного повернення окупованих територій, в тому числі і Криму – «НФ» запропонує внести дану норму до законопроекту №7163 про деокупацію (реінтеграцію) Донбасу (відео:05:40). Нагадуємо, що Верховна Рада на початку жовтня підтримала за основу проект закону «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях». За словами президента Петра Порошенка, закони №7163 та №7164 (про продовження особливого порядку самоврядування в ОРДЛО) дозволять продовжувати санкції проти Росії за порушення Мінських угод, а також дадуть виграти час для зміцнення української армії. А от питання Криму так і не було включено до вказаного законопроекту (мабуть, його вже не вважають окупованим, та тим, що потребує реінтеграції – ред.). На думку заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгія Туки здійснити це буде можливо лише після «знищення Росії як держави в існуючому режимі», а приймати будь-які закони з цього приводу – просто політиканство.
Не виконано
Сказано 10 листопада 2017 р.

Джерело

  • https://112.ua/video/vadim-krivenko-narodnyy-deputat-gost-112-ukraina-10112017-253312.html
  • http://www.pravda.com.ua/news/2017/10/6/7157536/
  • http://www.unn.com.ua/uk/news/1693368-povernennia-krymu-mozhlyve-lyshe-pislia-znyshchennia-rf-v-isnuiuchomu-rezhymi--tuka
  • http://interfax.com.ua/news/political/461111.html
  • https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/2344979-u-zakonoproekt-pro-reintegraciu-donbasu-vklucili-krim.html
  • https://www.youtube.com/watch?v=ln2KNnv3m0c
  • http://iportal.rada.gov.ua/meeting/stenogr/show/6699.html
  • https://glavcom.ua/news/burbak-rozkazav-chomu-yogo-frakciya-golosuvatime-za-zakon-pro-reintegraciyu-donbasu-466276.html
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/pt2/reports.ptable?ptid=19977
  • http://iportal.rada.gov.ua/meeting/stenogr/show/6697.html

Результат

11 листопада проходив з'їзд партії "Народного фронту", за результатом якого було прийнято рішення вимагати розширювати, а не знімати санкції з РФ, поки Україні повністю не буде повернуто її територію.

В своєму виступі лідер фракції "Народного фронту" Максим Бурбак висловив позицію політичної сили розширювати та продовжувати санкції проти Росії до повного повернення всіх окупованих територій, в тому числі Криму (відео:0:40).

Невдовзі стало відомо, що по всьому тексту законопроекту щодо реінтеграції (№7163) додано положення відносно окупації Криму. Крім того, враховано поправку фракції НФ щодо верифікації указом президента факту звільнення окупованих територій.

Ухвалений 18 січня законопроект про реінтеграцію передбачає вжиття Україною заходів для забезпечення державного суверенітету – в тому числі санкційні, а також використання механізмів міжнародного співробітництва для збереження і посилення санкцій проти РФ.

Зазначимо, в порівняльній таблиці до другого читання законопроекту відсутня поправка щодо збереження санкцій проти Росії до повного повернення всіх окупованих територій. Стенограми пленарних засідань від 17 та 18 січня також не містять подібних пропозицій. Обіцянку вважаємо невиконаною, оскільки фракція "Народного фронту" не запропонувала зберегти санкції проти РФ до повного повернення окупованих територій.