Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Супрун обіцяє з 2019 року закуповувати всі ліки через нове держпідприємство і систему ProZorro

6 лютого 2017 року в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун заявила, що має намір у 2019 році відібрати закупівлі ліків від міжнародних організацій назад в Україну та замовляти ліки на світовому ринку через систему ProZorro. 21 березня 2017 року Уляна Супрун заявила, що планує з 2019 року перевести на нове держпідприємство всі закупівлі ліків. «У березні 2019 року дія закону про співпрацю із міжнародними організаціями закінчиться і з цього року ми плануємо перевести на нове держпідприємство всі закупівлі», – заявила Супрун.
Не виконано
Сказано 6 лютого 2017 р.

Джерело

  • https://biz.nv.ua/ukr/bizinterview/ja-ne-budu-vitrachati-chas-na-poshuk-vinnih-golova-moz-602674.html
  • http://moz.gov.ua/article/news/dp-medichni-zakupivli-ukraini-zaluchae-sche-odnu-mizhnarodnu-organizaciju-do-zakupivel-cherez-prozorro
  • https://www.radiosvoboda.org/a/28382695.html
  • https://www.epravda.com.ua/publications/2019/04/26/647410/
  • https://www.facebook.com/moz.ukr/posts/1093338800829224
  • https://www.kmu.gov.ua/ua/news/zakupivli-likiv-medichnimi-zakladami-stayut-zruchnishimi-prozorimi-ta-bezpechnimi
  • https://ua.interfax.com.ua/news/pharmacy/552596.html
  • https://www.kmu.gov.ua/ua/news/moz-ukrayini-pidpisalo-dogovori-z-mizhnarodnimi-organizaciyami-na-zakupivlyu-likiv-ta-medichnih-virobiv
  • https://youtu.be/i7FhLzopxnY?t=1157

Результат

26 жовтня 2018 року Міністерство охорони здоров’я зареєструвало держпідприємство «Медичні закупівлі України», яке буде закуповувати ліки, а також запровадить електронний каталог ліків в онлайн-магазині у системі ProZorro.

З січня 2019 року ДП «Медичні закупівлі України» проводить закупівлі за кошти Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією через українську електронну систему ProZorro.

Станом на кінець квітня ДП «Медичні закупівлі України» вже провело перші успішні пілотні закупівлі за кошти Глобального Фонду.

Також, МОЗ України вже підписало чергові договори з міжнародними організаціями Краун Ейджентс та ПРООН на закупівлю ліків та медичних виробів за рахунок коштів державного бюджету 2019 року. Вже найближчим часом міжнародні організації зможуть оголосити тендери на закупівлю ліків від дорослої онкології і частини орфанних захворювань.

25 квітня 2019 року в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун пообіцяла, що у 2020 році національна закупівельна агенція буде закуповувати ліки на державному рівні. «Зараз також працюємо щоб наша агенція перебрала відповідальність закупівлі на державному рівні від міжнародних організацій. Продовжили дію закону на ще один рік. Вже в наступному році закупівельна агенція буде закуповувати ліки на державному рівні, ми передбачаємо на всі наші програми», – заявила Супрун (відео 18:49).

Закупівлі лікарських засобів і виробів медичного призначення за рахунок державного бюджету із залученням спеціалізованих організацій продовжено ще на рік. Таке рішення закріплено прикінцевими положеннями до закону «Про Державний бюджет України на 2019 рік».

Враховуючи, що у 2019 році більшість закупівель ліків здійснюється через міжнародні організації, обіцянка отримує статус «не виконано».