Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Європейська Солідарність"
  • Член Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції окупованих територій, нац. меншин і міжнаціональних відносин

Джемілєв пообіцяв, що будуть розроблені посібники та методичні матеріали для викладання кримськотатарської мови для дітей та студентів

21 квітня 2015 року народний депутат України Мустафа Джемілєв пообіцяв, що, за підсумками круглого столу "Нові методики вивчення кримськотатарської мови", будуть розроблені посібники та методичні матеріали для викладання кримськотатарської мови для дітей і студентів різного рівня знаннь.
Не виконано
Сказано 21 квітня 2015 р.

Джерело

  • https://www.facebook.com/cpUAct/photos/a.881467868531895.1073741828.880124145332934/990860757592605/?type=1
  • http://qha.com.ua/v-kieve-razrabativayut-posobiya-po-izucheniyu-krimskotatarskogo-yazika-144679.html
  • http://www.unian.net/1092813-x.html
  • https://mon.gov.ua/ua/osvita/zagalna-serednya-osvita/pidruchniki/elektronni-pidruchniki/elektronni-pidruchniki-dlya-1-klasu/pidruchniki-dlya-1-klasu-shkil-z-krimskotatarskoyu-moldovskoyu-polskoyu-rumunskoyu-ta-ugorskoyu-movami-navchannya
  • https://qha.com.ua/uk/kryimskie-tataryi-uk/hto-vchyt-ta-hto-navchayetsya-krymskotatarskij-movi-u-kyyevi/

Результат

Обіцянка отримує статус "не виконано" тому, що станом на 2019 рік Міністерство освіти не анонсували та не презентували розроблені посібники та методичні матеріали для викладання кримськотатарської мови для дітей та студентів.

29 Квітня 2019 року директор Інституту філології та журналістики ТНУ, доктор філософських наук, доцент Світлана Кузьміна наголосила на тому, що "вивчати кримськотатарську філологію студентам доводиться не в найлегших умовах. Студенти вчаться за одним розробленим підручником, але переважно – за власними матеріалами, які вони розробляють, використовуючи посібники ще з радянських часів, або з часів до 2014 року. При Інституті філології навіть немає бібліотеки книг кримськотатарською мовою – викладачі і студенти самотужки приносять книжки. Виручає інтернет".

Крім того, зараз в Інституті філології ТНУ і журналістики працюють над тим, щоб розробити методику викладання кримськотатарської мови і літератури для дорослих людей, які взагалі не є її носіями. До інституту надходить багато запитів на вивчення кримськотатарської мови в онлайн-курсах, дистанційно.

Завідувачка кафедри тюркології Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор філологічних наук, доцент Ірина Покровська розповіла що кримськотатарську мову та літературу вивчають також в Київському національному університеті ім.Т.Шевченка. Однак там вона поєднана з англійською мовою. Саме КНУ став першим вищим навчальним закладом, розташованим на материковій Україні, де з’явилась спеціальність «кримськотатарська філологія».

Викладач підтвердила факт, що частина підручників, за якими навчаються студенти, привезені з Криму. Однак вже є підручники, які за ці 4,5 роки розробили викладачі Інституту філології, приміром, кримськотатарська мова для початківців.

27 квітня 2015 року в Києві був проведений круглий стіл на тему "Нові методики вивчення кримськотатарської мови", організований Уповноваженим президента України у справах кримськотатарського народу. За підсумками круглого столу було оголошено про проведення конференцій в червні і в грудні 2015 року. В червні буде організовано масштабний захід, за підсумками якого будуть видані навчальні матеріали (навчальні та методичні посібники, книги) різних авторів кримськотатарською мовою в латинській графіці.

23 червня 2015 року Мустафа Джемілєв звернувся до Міністерства культури України з питанням про впровадження в країні кримськотатарської писемності латинської графікой. Він звернувся з проханням ініціювати розгляд цього питання і, зокрема, щодо фактичного процесу переходу на латинську графіку.

7 серпня 2016 року директор книжкового видавництва "Букрек" (Чернівці) Дар'я Максимець повідомила, що до початку 2016-2017 навчального року планує випустити два підручники з кримськотатарської мови та літератури для 8 класу загальноосвітніх шкіл. Підручники призначені для класів з кримськотатарською мовою навчання. За договором з МОН України будуть видані підручники "Кримськотатарська мова" і інтегрований курс "Література" (кримськотатарська та зарубіжна) тиражем по триста примірників кожен.