Аби «вилізти з економічної ями», українцям знадобиться щонайменше 10 років

Читать на русском

Доходи громадян вийдуть на минулорічні показники не раніше, ніж в 2018 році.

Про це заявив заступник голови АП з питань проведення адміністративних, соціальних та економічних реформ Дмитро Шимків, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Новое Время».

«Три роки потрібно на стабілізацію. Перший рік – зупинити падіння. Далі організувати підйом, стимулювати економіку. Україна до 2020 року зробить ривок, досягнувши рівня ВВП на душу населення, порівняно з сьогоднішнім рівнем Болгарії. Тобто подвоїть нинішній. Мета наступної п'ятирічки – наздогнати і перегнати Польщу», – говорить Шимків.

Однак цей план занадто амбітний, кажуть експерти. Їхні прогнози не настільки оптимістичні. «Міжнародна практика та досвід країн-реформаторів каже: вибратися за десять років з ями, в якій опинилася Україна, можна, а от вибратися з ями і наблизитися до рівня Польщі – неможливо», – говорить Тимофій Милованов, професор Пітсбургського університету, член редакційної колегії громадської організації VoxUkraine.

В свою чергу соціолог Олег Комлик заявляє, що для України цей період може бути ще більш тривалим. «Українська економіка абсолютно не модернізована. Вона не пристосована існувати в XXI столітті».

Та Шимків сподівається, що Україна стане винятком із правил. Адже у Адміністрації Президента є план, згідно з яким до 2020-го дефіцит бюджету країни буде не більше 3%, тобто на рівні країн ЄС.

«Приплив прямих іноземних інвестицій – млрд у рікДо таких вершин Україна ще ніколи не дотягувалаЗа рівнем енергоефективності ми зрівняємося з ЧехієюЗа ступенем легкості ведення бізнесу обійдемо Польщу та Францію», – прогнозує Шимків.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: