Дерев'янко: транш МВФ навряд чи поверне курс валюти

Читать на русском

Сьогоднішній високий курс валюти – результат некомпетентної роботи голови Нацбанку і транші МВФ навряд чи допоможуть повернути курс валюти.

Про це повідомив депутат-мажоритарщик Юрій Дерев'янко, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Сегодня».

«Після кожного з її виступів і запевнень, що ситуація буде стабільною та контрольованою, ми маємо стрибки курсу на тлі непрозорого рефінансування. Отримувані банками гроші від рефінансування створюють спекулятивний тиск на курс валюти. Йдеться про величезну корупцію в рамках офіційного курсу НБУ і курсу на «чорному ринку», в результаті якого спекулянти заробляють 7-9 гривень на доларі», – заявив Дерев'янко.

Депутат переконаний, що необхідна чітка державна політика та узгоджені дії НБУ та уряду у валютно-кредитній політиці. Дерев'янко також не розуміє, чому Нацбанк і Кабмін не можуть узгодити інструменти боротьби з корупційними схемами з рефінансуванням банків і спекуляціями на «чорному ринку» валюти.

«Ми добре розуміємо, що курс також залежить від балансу експортно-імпортних операцій, надходження валюти в країну. Але в підсумку за останній рік ми з вами збідніли в три рази через курс. І, на жаль, виходячи з того, що я бачу, така тенденція буде продовжуватися», – говорить депутат.

Дерев'янко сумнівається, що кредитні транші МВФ допоможуть повернути курс валюти до позначки, яку уряд спільно з НБУ закладає в бюджет і каже, що якщо вдасться стабілізувати курс на сьогоднішній позначці – це вже добре.

«Нинішні різкі стрибки курсу валюти призводять до того, що імпортери закладають курсові ризики у вартість товарів, які ще більше подорожчають, в тому числі ліки», – сказав Дерев'янко.

«Якщо валютна політика залишиться такою ж, як зараз, то в країні просто буде хаос і курс наприкінці року взагалі може бути і 40 грн/дол», – резюмує Дерев'янко.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: