Шлапак не має наміру проводити реальну бюджетну децентралізацію

Читать на русском

Заступник директора Українського центру соціальної аналітики Валерій Песецкий переконаний, що реформуванню міжбюджетних стосунків заважає схема збору засобів місцевих бюджетів на рахунках держказначейства.

У своєму ексклюзивному коментарі для «Слова і Діла» аналітик виразив скептичне ставлення по відношенню до обіцянки міністра фінансів України Олександра Шлапака провести реформу міжбюджетних стосунків в регіонах.

На його думку, в компетенцію міністра не входить право приймати рішення подібного рівня. Тут може вирішити Верховна Рада, і вірогідніше, вже нового скликання. Експерт переконаний, що подібна заява від міністра – це ніщо інше як хід напередодні старту виборчої кампанії.

«Швидше за все реального наміру проводити реформу міжбюджетних стосунків між центром і регіонами в Шлапака немає. Найчастіше, по закінченню виборів, потреба в заграванні з виборцем і регіональними елітами відпадає і про обіцянки забувають», - говорить Песецкий. 

Аналітик вважає, що обіцянка міністра сформульована вкрай туманно, що говорить про небажання проводити реальну реформу.

Зі слів експерта, якби фігурували реальні цифри, то це б дало обіцянці більшої переконливості. 

«Наприклад, якби замість туманних джерел для місцевих бюджетів, йшлося про перерахування 20% по ПДВ з регіону і 15% від податку на прибуток, то це була б інша розмова і було б зрозуміло чи можна довіряти подібного роду заявам», - відзначив Песецкий.

Читайте також: Бюджетна децентралізація може підірвати обороноздатність України

«Назву, наприклад, ще один момент, який може «вбити» будь-яку реформу міжбюджетних відносин і помножити на нуль будь-яку децентралізацію. Засоби, зібрані в місцевих бюджетах акумулюються на рахунках держказначейства. Воно підзвітне Києву і, як показує практика, може при команді із столиці блокувати будь-які рухи засобів, просто не перераховуючи їх по розпорядженню місцевих органів влади. Щоб провести реформу, монополію контролю і фактичного розпорядження за бюджетними коштами місцевих громад потрібно забрати в держказначейства. Якщо я не правий, хай мене поправить мер будь-якого українського міста», - підсумував аналітик.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: