Найодіозніших депутатів новій ВРУ може дати мажоритарка - Айвазовська

Читать на русском

Координатор виборчих програм Громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська переконана, мажоритарна складова є величезною проблемою для оновлення майбутнього парламенту.

Таку думку вона висловила «Слову і Ділу», коментуючи сьогоднішнє провальне голосування депутатів ВРУ щодо змін до виборчого закону в частині запровадження відкритих виборчих списків.

«В державі, коли корупція торкнулась всіх сфер життєдіяльності суспільства, а винуватці не відчувають на собі невідворотності покарання за вчинення злочину, політична корупція на виборах, підкуп та застосування адміністративного ресурсу прямо впливає на результат голосування», - відзначає експерт.

За її словами, підтвердженням цьому є той факт, що найбільш одіозних депутатів новий парламент може отримати саме з мажоритарних округів.

«Мажоритарники гальмують реформу виборчої системи та законодавства в цілому, оскільки не відчувають на собі політичної відповідальності за зловживання», - переконана Айвазовська.

Саме тому, за її словами, структуризація парламенту можлива лише за пропорційною системою та дворівневою відповідальністю за дію чи бездіяльність: відповідальність партії та персональна депутатська.

Читайте також: «Батькивщині» радять виключити депутатів, що не голосували за закон про люстрацію

«Насправді, ще раз хочу підкреслити, реформу заблоковано мажоритарниками, тими гравцями, що втратили рейтинг (комуністи, регіонали), партіями більшості, але які декларують відданість відкритимспискам,хоча на практиці працюють проти зміни системи. Плюс до того, ті, хто зрозумів, що вливання коштів у нові партійні проекти не принеседивідендів за такий короткий період часу, теж зробили ставку на ці ж мажоритарні округи», - відзначила координатор Громадянської мережі «Опора».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: