Україна не повинна платити жодних боргів агресору – експерт

Читать на русском

Якщо Україна почне надавати мінімальні сплати та розраховуватись за борги, це буде фактом встановлення міждержавних стосунків з державою-агресором та означатиме, що Україна допомагає РФ продовжувати війну на Сході.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак, аналізуючи питання реструктуризації боргу перед РФ та погрози міжнародним судом у разі несплати Україною 3 млрд долл.

«Одним з елементів гібридної війни є економічна війна. З одного боку, РФ продовжує торгівельні війни проти українських виробників. З іншого боку, економічна війна має фінансову сторону. В певний час за участі колишньої влади Росія зробила Україну залежною, надавши кредит. Зараз цей борг використовується як елемент шантажу та фінансового тиску на Україну за рахунок міжнародного суду. Проте в міжнародному суді будуть приймати факт агресії РФ до України. Таким чином, віносини між Україною та РФ не будуть розглядатися як суто фінансово-економічні», – аналізує Новак.

За словами економіста, той шантаж, який Росія оголошує Україні, – продовження гібридної війни.

«Коли Україна потерпає від агресора, вона не повинна платити жодних боргів. У відносинах з РФ потрібно переходити в контратаку за гібридним сценарієм. Якщо держава вирішить віддавати борг, це буде означати, що ми самі оплачуємо вбивство своїх солдат, тому що ці гроші можуть витратити на фінансування терористів. Зараз не може бути жодних відносин з РФ на рівні фінансів чи торгівлі», – вважає Новак.

Водночас, директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко пояснив, що фактор ризику для України дійсно може настати в кінці цього року.

«Борг в 3 млрд долл єврооблігацій, які Україна розмістила через ірландську біржу в грудні 2012 року та які були куплені Росією за контрактом, ми повинні повернути до кінця грудня 2015 року. Так складаються обставини, що Росія може вимагати повернути їх раніше. Зараз ми перетинаємо межу в 60% боргу від ВВП і це один з параметрів, які були обумовлені в контракті, а значить згідно цієї умови Росія зберігає за собою право вимагати виплати раніше», – зазначив Устенко.

Газета The Financial Times з посиланням на експертів повідомила, що Україна до кінця 2015 року не зможе погасити борг у три мільярди доларів перед Росією.

Сьогодні міністр фінансів РФ Антон Силуанов заявив, що Росія не збирається йти на реструктуризацію 3 млрд доларів боргу України й може подати в суд відповідно до англійського законодавства, як це передбачено у разі невиконання Україною зобов'язань.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: