«Депутатський контроль»: чи дотримуються слова ті, хто контролює інших? (інфографіка)

Читать на русском

Трохи більше ста днів тому десять народних депутатів України взяли на себе функцію контролю над своїми колегами та урядовцями. Згодом до них приєдналися ще четверо. У Міжфракційному депутатському об'єднанні запевняють: участі в корупційних схемах вони не брали і бюрократичною машиною не зламані, а отже мають моральне право пильнувати інших.

Нардепи відзвітували: упродовж перших ста днів існування об'єднання – відправили 187 депутатських звернень, подали 12 законодавчих ініціатив і викрили фактів корупції на понад 27 мільйонів гривень. Серед своїх досягнень згадують відсторонення Ігоря Білоуса від керівництва Державної Фіскальної Служби на момент проведення службового розслідування, відсторонення ректора профільного університету Павла Пашка і збереження держпідприємства Міноборони, яке забезпечує харчування військових.

«Слово і Діло» вирішило перевірити, чи дотримуються свого слова ті, хто вважає себе гідним оцінювати чесноти інших.

Перший і основний висновок: учасники «Депутатського контролю» вважають за краще промовчати, ніж вийти до людей з обіцянкою. Деякі з 14 народних обранців узагалі не давали нікому жодних гарантій і воліють залишатися в тіні. Серед таких: Віктор Романюк і Тарас Юрик. Щодо решти – спостереження ведеться переважно за партійними обіцянками, бо своїх вони не роздають. Депутати, які пройшли за списками, несуть відповідальність за виконання програм своїх політсил.

Між тим, у групі контролерів є й такі, що відзначилися значною кількістю сказаного. Зокрема, Вадим Івченко потрапив на 79 позицію серед народних депутатів за якістю обіцянок з рейтингом відповідальності 15%. Інші, хоча й говорили більше за колег, зробили поки що замало.

Упродовж року члени об'єднання «Депутатський контроль» обіцяють, серед іншого, притягнути до кримінальної відповідальності щонайменше 10 високопосадовців. Подібні заяви «Слово і Діло» розцінює як популістичні, адже притягувати до відповідальності – функція інших органів влади. У будь-якому разі, система народного контролю «Слово і Діло» продовжує стежити за усіма публічними виступами цих депутатів та виконанням обіцянок, озвучених ними раніше. 

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: