Дії Коломойського нагадують логіку поведінки Путіна – експерт

Читать на русском

Система народного контролю «Слово і Діло» опитала українських політологів стосовно конфлікту навколо Коломойського та ймовірних варіантів завершення скандалу з «Укртранснафтою» та «Укрнафтою».

Політичний експерт Володимир Цибулько вважає, що зараз Україна не лише в стані воєнних дій на Донбасі, але і в стані війни одних олігархів проти інших.

«Це спроба з боку Коломойського не просто врятувати власні активи, а посадити олігархів за певний круглий стіл заради формування правил гри на нове десятиліття за новими міжнародними обставинами у зв'язку зі швидкою євроінтеграцією. Цей конфлікт розпалювався з боку Коломойського різними інструментами – починаючи спонсоруванням добровольчих батальйонів і закінчуючи претензіями до інших олігархів, зокрема звинувачення до Кучми та його оточення», – розповідає політолог.

Гра у відкриту політику свідчить про те, що в нього найбільш незахищені позиції по ряду банківського бізнесу, а використання «Укрнафти» направлене на захист «Привату», бо Коломойський – це монополіст з переробки нафти в Україні.

«Повстання Коломойського проти решти олігархів нагадує повстання Путіна. Якщо частина російських експертів називає атаку Путіна «охоронні функції» то атака Коломойського дуже нагадує логіку поведінки Путіна», – аналізує Цибулько.

Директор служби «Українский барометр», політолог Віктор Небоженко розповідає, що скандал з Коломойським – це тенденція, яка почалась з 2000-х років.

«З 2000-го року кожна нова влада забирала власність колишньої і розподіляла між партійцями. В 2004, 2010, 2015 роках відбувався перерозподіл власності ліквідних і привабливих підприємств від однієї групи до іншої. Є два варіанти розвитку подій: націоналізація власності олігархів або ж варіант, коли українська державна влада виступає на стороні однієї олігархічної групи проти іншої. Поки що все залежить від того, як буде діяти Порошенко», – вважає Небоженко.

Все вирішиться від того, як буде діяти Президент: як олігарх, а він заможна людина і стане на сторону якоїсь групи  або ж Коломойського, або противників, другий варіант – стане на сторону України й почнеться поступове повернення приватизованих підприємств.

«Зараз іде відкрита війна олігархів. Це лише початок. Далі буде війна за «Енергоатом», – переконаний Віктор Небоженко.

Політолог Олексій Голобуцький вважає, що великі гроші прямопропорційні великому політичному впливу і це нерозривне коло, тому боротьба не зупиниться. З боку Коломойського більше блефу і він не має змоги боротися до кінця, але, скоріш за все, Коломойський нікуди з України не дінеться.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: