Петренко може зруйнувати Мін'юст – адвокат

Читать на русском

Міністерство юстиції за звітний період не запровадило жодного законопроекту, який би мав результат.

Про це в коментарі«Слову і Ділу» після аналізу статуту Радбезу ООН розповів український адвокат Олександр Готін, коментуючи діяльність Міністерства юстиції.

«Вважаю, що очолюване Павлом Петренком Міністерство юстиції за звітній період не показало жодного принципово важливого, продуктивного для країни результату. Раніше присутні в діяльності даного Міністерства недоліки не лише не локалізовані й не усунуті, а навпаки – по багатьом напрямкам роботи даного Міністерства спостерігається стійка тенденція до погіршення його діяльності», – важає Олександр Готін.

Зокрема, адвокат виділяє наступні аспекти:

1. Міністерству не вдалося розробити й впровадити жодного законопроекту, який би якісно покращив сферу правозастосування. Наочний приклад – явно провальна редакція закону «Про очищення влади», який замість позитиву додав лише нових проблем як в середині країни, так і на зовнішній арені. Цей закон замість протидіі правовому нігілізму сам створює конфліктні ситуації, за що був підданий жорсткій критиці й не прийнятий європейськими правничими інституціями.

2. Міністерство самоусунулося від своїх прямих обов'язків з правової експертизи нормативно-правових актів, яка проводиться у межах процедури державної реєстрації актів законодавства. Значна кількість підзаконних нормативно-правових актів реєструються Мін'юстом, незважаючи на очевидні суперечності положень цих актів з нормами Конституції, з нормами законів України, положеннями рішень Європейського суду з прав людини та актів міжнародного права.

«Є чисельні прорахунки Міністерства й у плані організації та забезпечення правової боротьби з корупцією, розроблення якісно нових механізмів існування державних інституцій, викорінення з державної служби, зокрема з самого міністерства, таких негативних явищ, як некомпетентність, безвідповідальність і популізм», – підсумував адвокат.

Нагадаємо, міністр юстиції Павло Петренко 4 березня 2015 року заявив, що до кінця 2015 року Міністерство юстиції завершить основний етап реформ надання адмінпослуг.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: