Реформа «Нафтогазу» розділить НАК на 3 дочірніх компанії – експерт

Читать на русском

Суть реструктуризації НАК «Нафтогаз» у тому, що видобутком, транспортуванням і продажем будуть займатися окремі структури.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів незалежний енергетичний експерт Володимир Саприкін.

«Реального плану з реформування газового сектору не існує, є всього лише припущення того, що має бути. Головна ідея реструктуризації – розподіл інтегрованої НАК «Нафтогаз» на окремі компанії, що займаються різними видами діяльності. Тобто видобутком, транспортуванням і продажем будуть займатися окремі структури», – пояснює Саприкін.

Але при цьому, експерт відзначає, що є побоювання такої реструктуризації, оскільки в даний момент це недоцільно й послабить і без того складне становище «Нафтогазу».

«Також у ході реформування будуть визначені правонаступники «Нафтогазу», адже є зобов'язання за кредитами, питання пов'язані з транзитом газу, закупівлею. Ще одним з основних способів реформування НАК «Нафтогаз» буде збільшення тарифів на газ, що ще більше  унеможливлює реалізацію в повному обсязі плану реструктуризації», – вважає Володимир Саприкін.

Експерт зазначив, що до кінця року уряд може представити план, але реалізувати його – ні. Деякий час МВФ ще буде розуміти глобальність проблем і дасть якийсь термін на підготовку здійснення плану, ну а в подальшому це питання стане основним у наданні фінансової допомоги від МВФ.

Читайте також: «Transparency International»: Україна одна з найбільш корумпованих країн

Відзначимо, що 1 грудня, міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан заявив, що НАК «Нафтогаз України» поки ще не здійснив авансовий платіж за відновлення імпорту російського газу.

При цьому міністр додав, що Україна розраховує імпортувати в грудні до 1 млрд куб. м природного газу.

Як повідомлялося, згідно зі звітом «Нафтогазу України» за минулий рік, до кінця 2014 року компанії належить погасити кредити на суму 38,706 млн гривень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: