ЗМІ спрогнозували, коли Україна може отримати високоточні керовані бомби GLSDB

Читать на русском
GLSDB з радіусом ураження понад 150 кілометрів стануть значним потенціалом для України й дозволять завдавати ударів в глибшому тилу російських сил.
Фото: informator.ua

Пентагон успішно випробував нову високоточну бомбу великої дальності GLSDB, яка може прибути до України вже в середу, 31 січня. Міністерство оборони США підтвердило наміри передати Україні бомби GLSDB.

Про це повідомляє видання Politico.

З якою регулярністю союзники постачають Україні нові зразки західної зброїСоюзники востаннє передавали Україні нові зразки озброєння у жовтні. Як часто відбуваються такі поставки – на інфографіці.

Як зазначається, американський посадовець на умовах анонімності заявив ЗМІ, що GLSDB з радіусом ураження понад 150 кілометрів стануть «значним потенціалом для України» й дозволять завдавати ударів в глибшому тилу російських сил.

Водночас, речник Міноборони США генерал Патрік Райдер на брифінгу відмовився назвати терміни передачі Києву цих озброєнь.

«Стосовно бомб малого діаметра - як ми заявили ще минулого року, ми забезпечимо Україну GLSDB в межах наших зусиль, які фінансуються Ініціативою сприяння безпеці України (USAI)», - сказав він.

Згідно зі словами Райдера, з міркувань оперативної безпеки, у Пентагоні не будуть підтверджувати конкретні терміни передачі цих озброєнь.

«Ми залишимо Україні право повідомляти про будь-які поставки», - зазначив речник американського оборонного відомства.

Варто зазначити, що GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb, дослівний переклад – бомба малого діаметра наземного запуску) – це малогабаритний високоточний боєприпас, що може вражати цілі на відстані до 150 кілометрів. Для наведення на ціль зброя використовує супутникову систему позиціонування (GPS) та інерціальну навігаційну систему.

Як відомо, у 2022 році компанія Boeing запропонувала постачати Україні малогабаритні високоточні боєприпаси (GLSDB), які можна встановлювати на ракетні системи, які вже є в України. Тоді передбачалося, що Київ отримає ракети навесні 2023-го.

На початку лютого стало відомо, що постачання США далекобійних ракет GLSDB Україні займе близько дев'яти місяців, тобто на озброєнні ЗСУ вони мали з'явитися в середині осені.

У жовтні 2023 року в Boeing заявили, що перебувають на шляху до постачання Україні далекобійних бомб GLSDB. Згодом передачу Україні першої великої партії відклали на початок 2024 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: