Міжнародні резерви України знову скоротилися: в НБУ розповіли, що вплинуло на динаміку

Читать на русском
Міжнародні резерви України у листопаді скоротилися на 0,5% – до 38 785,2 млн. доларів США. Такими даними поділилися у Нацбанку.
Фото: vechirniy.kyiv.ua

Міжнародні резерви України у листопаді скоротилися на 0,5% – до 38 785,2 млн доларів США.

Такими даними поділилася пресслужба Національного банку.

Як за рік змінилася економічна ситуація в УкраїніЯк за останній рік в Україні змінилися курс долара, ВВП, рівень інфляції, облікова ставка, обсяг держборгу та інші економічні показники.

Зазначається, що динаміку міжнародних резервів минулого місяця визначала низка факторів. Так, однією з причин падіння резервів є продаж регулятором 2 452,9 млн доларів США на валютному ринку.

При цьому в НБУ наголошують, що обсяги продажів знизилися в 1,4 рази порівняно з жовтнем. Інтервенції Нацбанку з продажу валюти також були майже на 10% меншими, ніж у вересні, тобто на момент відмови від фіксованого курсу долара.

Крім того, на динаміку вплинули надходження на користь уряду та виплати за обслуговування та погашення державного боргу. Так, на валютні рахунки в Національному банку надійшло 2328,7 млн доларів. У той же час уряд виплатив за боргами 109,2 млн доларів і ще 250,3 млн - окремо Міжнародному валютному фонду.

Ще одна причина зниження резервів – переоцінка фінансових інструментів внаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют.

Нагадаємо, що міжнародні резерви України скорочуються четвертий місяць поспіль, а за підсумками жовтня вони становили 38 973 млн доларів.

Раніше ми розповідали, як змінювався обсяг міжнародних резервів Нацбанку у 2021-2022 роках.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: